Business Hi-Tech

Chinezii continua sa se extinda: in vizor a intrat divizia de telefoane mobile a Siemens

14.12.2004, 00:00 18

Dupa ce IBM si-a vandut divizia de PC-uri unei companii chineze cvasi-necunoscute, Lenovo Group, iar Alcatel a incredintat divizia de tefoane mobile chinezilor de la TCL, a venit randul Siemens, a carui divizie de celulare ar putea fi cumparata de grupul chinez Ningbo Bird.
S-a format astfel un adevarat trend, achizitiile de rasunet initiate de companiile chineze fiind la moda in intreaga lume. Analistii spun ca guvernul de la Beijing a dat drumul la investitii private peste hotare si ca banii nu vor merge numai spre SUA.
"Luam in discutie toate optiunile in privinta diviziei de telefonie mobila", a precizat un oficial al Siemens. El a subliniat faptul ca nu s-a luat o hotarare ferma in privinta vanzarii diviziei catre Ningbo Bird, asa cum sustineau sursele citate duminica de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Divizia producatoare de telefoane mobile a Siemens merge in acest moment in pierdere, asa cum se spunea si despre divizia de PC-uri a IBM inainte de vanzare. Desi per-total Siemens a raportat profit, divizia de celulare a companiei germane a anuntat pe trimestrul al patrulea al anului fiscal 2003-2004 (incheiat la 30 septembrie) pierderi de 141 de milioane de euro.
Directorul executiv al Siemens, Heinrich von Pierer, a confirmat ca in acest moment exista un plan de reformare a diviziei de telefoane mobile, insa nu a exclus vanzarea acesteia. Von Pierer, care a condus compania in ultimii 12 ani, va parasi insa conducerea Siemens luna viitoare, locul sau fiind luat de Klaus Kleinfeld, un vizionar care a facut cariera in companie.
Ningbo Bird este in prezent unul dintre cei mai mari producatori de telefoane mobile la nivel mondial. Compania a pornit la drum in 1992, ca producator de pagere, iar in 1999 a scos pe piata primul sau telefon mobil. Pe piata chineza, Ningbo Bird este cosmarul occidentalilor precum Nokia sau Motorola, devenind in 2004 lider de piata cu o cota de 9,5%. Compania a vandut anul trecut 11,8 milioane de telefoane mobile (cam 2,5% la nivel mondial), incasarile cifrandu-se la peste un miliard de euro. Bird produce peste 60 de modele de telefoane mobile, 20 dintre ele avand functii GPRS, iar patru fiind telefoane CDMA (rivalul american al GSM). Aproximativ 40 de modele au design-ul realizat de chinezi. Targetul companiei pe 2004 cuprindea vanzarea a 20 de milioane de telefoane mobile. Dar se pare ca va fi depasit.
Un eventual acord Siemens -Ningbo Bird ar putea urma modelul de succes aplicat de Alcatel. Producatorul francez nu si-a vandut integral divizia de telefoane mobile, ci a creat un joint-venture cu producatorul chinez de terminale TCL Group. Chienzii detin insa 55% din titlurile noii companii, iar Alcatel a ramas cu restul de 45%. Compania are ca obiectiv pentru 2005 atingerea pragului de 20 de milioane de terminale vandute la nivel mondial. "Ne vom dubla cota de piata anul viitor", au anuntat oficialii TCL & Alcatel Mobile Phone.
Tot la un joint venture a apelat si IBM pentru divizia de servere. Compania a semnat impreuna cu Great Wall Computer un acord de formare a unei noi companii care va produce servere (computerele de mare putere care gestioneaza traficul in retea sau pe Internet), care urmeaza sa fie comercializate pe piata asiatica. IBM va detine insa 80% din titlurile noului producator, in timp ce chinezii au ramas cu restul de 20%. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO