Business Hi-Tech

Cine este inginerul care a dezvoltat Android

Cine este inginerul care a dezvoltat Android

Autor: Magraon Andreea

27.10.2010, 23:53 50

În vârstă de 47 de ani, Rubin are o reputaţie de "tocilar", careare la intrarea în propria casă cititor de retină şi roboţi înminiatură care zboară prin curte, relatează Bloomberg Businessweek.Absolvent al Facultăţii de Ştiinţa Calculatoarelor din New York,Rubin a lucrat în perioada 1989-1992 la Apple, dezvoltatoruliPhone, rivalul Android. A cofondat mai târziu Danger, o companiecare a dezvoltat unul dintre primele smartphone-uri de pe piaţă,Sidekick. Rubin şi-a dat demisia de la conducerea companiei în2004, după ce alături de colegii săi a ajuns la concluzia că Dangerare nevoie de un nou şef. În această perioadă de pauză i-a venitideea creării unei platforme open-source pentru telefoane mobile.Astfel, a mers în Silicon Valley pentru a-şi promova ideea şipentru a strânge fonduri până când Larry Page, unul dintrecofondatorii Google, l-a recrutat în cadrul companiei. În prezentRubin este vicepreşedinte al diviziei de inginerie a Google, caredeţine şi cel mai popular motor de căutare din lume.

În prezent, Android reprezintă, pe lângă motorul de căutare, osursă importantă de venit pentru Google. Platforma pentru telefoanemobile se află pe primul loc în topul utilizatorilor noi desmartphone-uri din Statele Unite. De asemenea, potrivit companieide cercetare Gartner, Android va atinge o cotă de piaţă de 17,7% lanivel mondial până la sfârşitul anului, faţă de 3,9% de anultrecut, se arată într-un raport al companiei de cercetare şiconsultanţă Gartner. Astfel, Android va ajunge pe locul doi întopul mondial, în locul BlackBerry, şi va fi principalul competitoral Symbian, platforma telefoanelor produse de Nokia.

Ascensiunea platformei produse de Google se datorează înprincipal faptului că este un produs open-source, adică poate fiutilizat de un număr ridicat de producători de telefoane mobile,spre deosebire de sistemul pentru iPhone al Apple sau cel pentruBlackBerry, susţin reprezentanţii Gartner. De aceea, Rubin spune căa creat o "formă de evoluţie, în care speciile se diversifică cu oviteză foarte mare". El refuză să spună câţi ingineri lucrează ladezvoltarea platformei, precizând numai că sunt "mai puţini decâtîşi poate imagina cineva". O parte din muncă este făcută deinginerii de la HTC, Samsung sau Motorola - companiile care productelefoane ce funcţionează pe Android - care lucrează alături de ceide la Google.

Una dintre priorităţile Google şi implicit ale lui Rubin este dea îmbunătăţi interfaţa Android, astfel încât să semene cu cea aiPhone, telefonul lansat în 2007 de Apple. O adevărată provocareeste aceea de a păstra modelul de open-source, care stă la bazasuccesului Android. Dacă producătorii de telefoane mobile fac preamulte schimbări la sistemul de operare, ar putea să fie "împărţit"în mai multe versiuni, niciuna compatibilă cu cealaltă.

Softul a fost proiectat de Rubin şi de o echipă mică deingineri. Programul ocupă un spaţiu de numai 200 MB, cât aproape 40de melodii în format mp3. În ciuda micii dimensiuni, Androidreprezintă un adevărat fenomen în industria telefoniei mobile,mutând balanţa de putere dintre Europa şi Asia către SiliconValley, comentează presa internaţională.

Android a transformat Google şi Apple - companii aliate de anide zile - în rivali de temut. De la lansarea iPhone din 2007, Applea dominat piaţa de internet mobil şi a început foarte repede săcâştige cotă de piaţă. Dar Android le-a permis producătorilor detelefoane mobile precum Motorola sau Samsung să dezvoltedispozitive care să rivalizeze cu iPhone. În contextul acesteibătălii, CEO-ul Apple Steve Jobs în luna septembrie a pus laîndoială rezultatele financiare ale Google. El a declarat că dacăsunt puse laolaltă vânzările iPhone, tabletei PC iPad şi alplayerelor portabile iPod, Apple este "înaintea tuturor". Până în2014, Android va avea o cotă de piaţă de 25%, faţă de 11% aleiPhone, potrivit companiei de cercetare IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO