Business Hi-Tech

Citigroup Research: Pana in 2010, Cosmote Romania va face un profit operational de 46 mil. euro

Citigroup Research: Pana in 2010, Cosmote Romania va face un profit operational de 46 mil. euro

Conducerea Cosmote pariaza pe sistemul iMode lansat de japonezii de la NTT Do Co Mo

12.07.2007, 21:03 14

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania va ajunge la un portofoliu de 2,7 milioane de clienti la sfarsitul verii, mai devreme decat estimarile initiale, care indicau ca acest nivel urma sa fie atins abia in luna decembrie, potrivit unui raport al Citigroup Research. Conform sursei citate, operatorul va incheia anul cu 3,1 milioane de clienti.
La finele lunii martie 2007, operatorul roman avea 1,83 milioane de clienti, iar in luna aprilie a anuntat ca a depasit pragul de doua milioane de utilizatori.
Cosmote Romania si-a relansat activitatea in decembrie 2005, cand avea circa 50.000 de clienti.
Raportul realizat de Citigroup Research despre grupul elen de telecomunicatii OTE explica ascensiunea Cosmote Romania prin practicarea unei politici tarifare foarte agresive si promovarea puternica a gradului de acoperire, care a depasit 95% din populatie.
"In Romania, (...) oamenii se muta adesea dintr-o retea in alta in grupuri, ca si in Spania. Cu cat sunt mai multi clienti in retea, cu atat mai simplu este sa atragi altii noi. Astfel ca in loc sa majoram estimarile noastre privind pierderile operationale (ale Cosmote Romania - n. red.), determinate de necesitatea companiei de a creste prin atragerea de noi clienti, inclinatia noastra este sa estimam un nivel al pierderilor mai mic", afirma analistii Citigroup.
Documentul Citigroup Research mentioneaza ca obiectivele Cosmote Romania sunt atingerea unui EBITDA pozitiv in 2008 (profitul inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii - n.r.) si obtinerea unui profit operational in 2009.
"Anticipam o rata de 5% a indicatorului EBITDA in 2008 si o pierdere de 15 milioane de euro in 2009 pentru indicatorul EBIT (rezultatul inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor - n.r.). Pana in 2010, estimam ca filiala din Romania a grupului elen Cosmote va avea 5,5 milioane de clienti, o rata de 25% a indicatorului EBITDA si un profit operational de 46 de milioane de euro", se arata in analiza Citigroup Research. Potrivit raportului, numarul de magazine Germanos, retea controlata de Cosmote, va creste de la 200 de unitati, la finele anului 2006, la 250 de locatii la finele acestui an. Informatia Citigroup este insa contrazisa de declaratii recente ale reprezentantilor Germanos Romania, care au spus ca reteaua va ajunge doar la sfarsitul acestui an la 200 de magazine.
Analistii Citigroup estimeaza si ca Romtelecom va incheia 2007 cu venituri mai mici decat anul trecut, dar cu "niste cifre mai bune in ce priveste profitul operational", fara a adauga alte detalii. Conform documentului, Romania aduce 13% din vanzarile OTE si 5% din cele ale Cosmote.
Cosmote a consemnat in 2006 venituri de 43,8 mil. euro si pierderi nete de 91,6 mil. euro. Piata locala de telefonie mobila este dominata de Orange Romania si Vodafone Romania, care au inregistrat fiecare in 2006 venituri de peste 1 mld. euro.
Potrivit unei estimari International Data Corporation (IDC), serviciile de telefonie mobila vor fi utilizate in Romania de 29,5 milioane de clienti in 2011.

Stiri detaliate despre iPhone pe www.go4it.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO