Business Hi-Tech

Colegul meu de birou? Un Tablet PC Toshiba

09.06.2004, 00:00 17



Cand va decideti sa va cumparati cel mai "tare" notebook de pe piata ganditi-va ca poate nu e dotat cu ce e mai important. Exista un frate mai timid care scoate capul plin de calitati cu care nu sunteti obisnuit.



Marian Brostean, product manager in cadrul Microsoft Romania, este in largul lui intre computere si solutii informatice de orice fel. Primul PC din partea firmei a fost un notebook, iar la Tablet PC a trecut datorita politicii Microsoft de a dota oamenii cu mobilitate maxima.



Tablet PC-ul este practic un notebook cu ecran sensibil la atingere, mult mai usor si dotat cu toate optiunile de comunicare mobila existente azi, a explicat el introducand in scena partenereul de munca. Ecranul se poate plia cu fata in sus peste tastatura astfel incat devine o"foaie" A4 pe care scrieti sau desenati cu un creion special - stylus - al carui varf magnetic se consuma ca o mina de creion si care nu zgarie ecranul.



"Cand esti programator de meserie si ai in spate ani de lucru cu tastatura te obisnuiesti mai greu sa scrii direct cu creionul pe ecran" - a spus, mentionand ca in primele zile a lucrat numai fara tastatura. Din ambitie. Fiecare producator isi livreaza Tablet-ul cu anumite aplicatii proprii. Modelul Toshiba pe care a demonstrat cateva numere de "magie" are un cod de semne prin care se realizau diferite operatii. De pilda un "x" trasat cu creionul pe ecran insemna un exit din aplicatia curenta.



In munca il foloseste in toate operatiile pe care le face mai ales cand este plecat de la birou. "Este un instrument deosebit de productiv pentru munca care implica creatie. Primesc o schita sau un model pe care il corectez imediat de mana. In plus daca imi vine o idee pe fuga o schitez imediat si o trimit pe e-mail" - spune mandru de usurinta cu care jongleaza cu documentele. A incercuit o idee in text, a notat scurt "detaliaza" si apoi a trimis documentul pe e-mail adaugand semnatura de mana pe document. La Microsoft este o moda sa se semneze de mana documentele interne, desi aceasta semnatura nu are decat impact vizual.



Cand merge la clienti in primul rand trebuie sa explice cum sta treaba cu "laptop-ul" pe care il foloseste pentru ca oamenii sunt uimiti de ceea ce vad. Unul dintre ei nu mai lucrase pana atunci cu laptop-ul si i se parea incomod dar Tablet-ul l-a perceput ca un mod de lucru mult mai natural.



La sedintele de prezentare este foarte util deoarece creionul stylus are o acuratete mult mai mare decat mouse-ul si astfel se pot face schite in timp real pe care le vad toti cei prezenti. Cand nu vrea sa noteze tot ce se vorbeste acolo, pur si simplu seteaza Tablet-ul sa faca pe reportofonul.



Trebuie inteles ca obiectul in sine, Tablet-ul, este ca un copil pe care trebuie sa-l inveti si sa-l educi. Microsoft da primele lectii prin sistemul de operare care integreaza functii si aplicatii specifice, urmat apoi de toate aplicatiile pe care alti producatori le gandesc. Educatia consta in faptul ca trebuie sa invete pe parcurs nefiind obisnuit de la inceput cu tipicurile. In timp, lucrand, invata sa recunoasca scrisul cu toate particularitatile si incepe sa ghiceasca cuvintele. Invata apoi comenzi vocale pe care le executa chiar si atunci cand lucrati altceva cu mainile. Din pacate comenzile vocale functioneaza numai in aplicatia curenta. De exemplu In Word in timp ce desenati ii puteti spune "save" si scapati de o grija, dar nu veti putea deschide de pilda Internet Explorer-ul.



"Functiile sunt nenumarate si nu cred ca le stie cineva pe toate mai ales ca poti instala mereu aplicatii noi. Eu descopar mereu lucruri noi, lucruri care nu credeam ca se pot face si asa" - a spus spre final continuand apoi "jocurile sunt o adevarata nebunie. Inchipuieti strategiile unde practic comanzi cu mana totul".



Desi a avut un debut mai slab, Marian Brostean considera Tablet-ul un tool de viitor pentru ca este mult mai adaptabil in mediile non-office, unde nu ai masuta pentru laptop, sau nu ai timp sa stai cu el pe genunchi si sa scrii la tastatura.



In momentul de fata nu ar renunta sub nici o forma la Tablet PC, desi la inceput daca ar fi avut de ales intre un laptop cu un ecran mai mare si Tablet ar fi ales laptop-ul. Ecranul mic este o problema dar pe de alta parte o data crescute dimensiunile ar scadea portabilitatea, fiind mult mai incomod pentru oricine sa care ceva mai mare si mai greu. Acum cel mai mult si-ar dori o cale de a elimina tastatura, dar fara a fi afectata viteza de introducere a datelor.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO