Business Hi-Tech

Companiile de soft trebuie sa plateasca 5% din veniturile programatorilor la bugetul de sanatate

07.07.2008, 20:20 19

Firmele locale de software ar putea fi nevoite sa creasca salariul brut al angajatilor, ca urmare a adoptarii unei ordonante de urgenta a Guvernului, care prevede ca programatorii sa plateasca 5,5% din venituri catre bugetul asigurarilor de sanatate.
Pana in prezent, programatorii plateau contributia la asigurarea de sanatate calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, respectiv 500 de lei.
O decizie similara a fost luata anul trecut, cand angajatorii au fost luati prin surprindere de eliminarea plafonului de contributie la nivelul aferent pentru cinci salarii medii brute pe economie, de 6.350 lei (2.000 de euro). Principalii afectati au fost atunci angajatii cu salarii mari, ca bancherii sau ocupantii pozitiilor de management.
Decizia Guvernului de largire a bazei de impozitare in cazul veniturilor programatorilor ar putea duce la scaderea salariilor acestora cu pana la 5%. Solutia pentru pastrarea aceluiasi venit net ar fi marirea salariului brut de catre angajator.
"Salariile programatorilor nu vor fi afectate de aceasta decizie. Firmele de soft sunt cele care vor avea de suferit", a declarat Florin Talpes, presedintele si fondatorul Softwin.
"Cel mai probabil se va observa o crestere a nivelului salariilor brute, deoarece programatorii negociaza cu companiile direct salariul net", a adaugat el.
Reprezentantul Softwin este de parere ca masura adoptata de Guvern nu va duce la o crestere semnificativa a bugetului asigurarilor de sanatate.
Potrivit estimarilor Institutului National de Statistica, in Romania erau anul trecut 55.000 de angajati in industria software. Calculat la un salariu mediu brut de 1.400 de euro pe luna, bugetul ar putea creste cu 50,8 mil. euro.
"Firmele de software vor inregistra o crestere a costurilor salariale, precum si o diminuare a bugetelor de investitii", a mai spus Talpes. El anticipeaza un avans de 4-5% al costurilor legate de personal, care reprezinta 60-70% din totalul cheltuielilor companiilor de soft.
"De asemenea, capacitatea de dezvoltare a firmei poate scadea cu 10-20%", a declarat Talpes.
Pe de alta parte, reprezentanti Microsoft Romania, sucursala locala a celui mai mare producator de software din lume, au precizat ca nu au aplicat intern ordonanta initiala care prevedea scutirea de taxe, iar modificarea acesteia nu va avea niciun impact asupra companiei.
Guvernul a decis reducerea contributiilor la asigurari sociale cu 6 puncte procentuale. Ultima reducere a avut loc la 1 iulie, cand a fost redusa contributia angajatilor la asigurarile de sanatate cu un procent.
Salariile din IT sunt printre cele mai competitive din mediul privat, in special ca efect al valului masiv de investitori care au intrat recent pe piata, fapt determinand cererea de specialisti sa depaseasca cu mult oferta de forta de munca disponibila. Un programator senior castiga intre 1.800 si 2.500 de euro, in timp ce salariul unui program manager variaza intre 2.000 si 4.000 de euro, potrivit specialistilor in recrutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO