Business Hi-Tech

Comunicatiile cer 7,5 mil. euro pe o licenta WiMAX

27.05.2008, 20:31 17

Taxa de licenta pentru utilizarea spectrului radio in benzile de frecvente 3.600-3.800 MHz, pentru tehnologia WiMAX, ar putea fi egala cu echivalentul in lei a 7,5 milioane de euro, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).
"Taxa de licenta se achita de catre castigatorii procedurii de selectie in termen de 30 de zile de la data publicarii de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a denumirii acestora, in conditiile stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor", se precizeaza in proiectul de hotarare de Guvern. Constantin Teodorescu, secretar de stat in MCTI, a declarat pentru Mediafax ca este posibil ca in urmatoarea sedinta a Executivului proiectul de act normativ sa fie adoptat si, in baza acestuia, ANRCTI sa publice caietul de sarcini al licitatiei. "Cred ca in luna august, sau cel mai tarziu in luna septembrie, vom cunoaste rezultatele licitatiei", a spus Teodorescu.
La finele lunii februarie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care stabilieste masurile de reorganizare a utilizarii spectrului radio in banda de frecvente 3.600-3.800 MHz, pentru a permite demararea procedurilor de implementare a sistemelor BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio in banda larga) de tip WiMAX la nivel national.
Conform actului, ANRCTI va reglementa modul de desfasurare a procedurii de selectie comparativa pentru acordarea licentei de utilizare a frecventelor radio 3.600 - 3.657 MHz si 3.700 - 3.757 MHz.
In prezent, benzile de frecvente radio 3.600 - 3.657 MHz si 3.700-3.757 MHz apartin Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care trebuie sa le elibereze in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
SNR va primi, cu titlu de despagubire, cel mult 50% din valoarea viitoarei taxe de licenta pentru WiMAX. Operatori ca Orange, Vodafone, Romtelecom si Cosmote si-au exprimat anterior interesul pentru obtinerea unei licente WiMAX.
Sistemele WiMAX permit furnizarea de servicii de Internet la viteze ridicate, pe arii extinse, de pana la 65 kilometri, prin tehnologii fara fir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO