Business Hi-Tech

Concurenta lasa in joc doar ZTE si Posta pentru licenta de telefonie

Concurenta lasa in joc doar ZTE si Posta pentru licenta de telefonie

Gheorghe Oprescu (st.), presedintele Consiliului Concurentei, afirma ca Dan Georgescu (dr.), presedintele arbitrului telecom, trebuie sa reanalizeze lista companiilor care pot concura la licitatie

14.08.2008, 20:14 18

Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei, a emis ieri o precizare privind licitatia pentru o licenta de telefonie mobila, organizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRCTI), prin care arbitrului telecom i se atrage atentia ca in competitie nu se pot inscrie companii care fac parte din grupuri telecom ce ofera deja servicii de telefonie mobila in Romania.
Practic, prin aceasta precizare, Consiliul Concurentei atrage atentia ANRCTI ca ofertele Romtelecom, NetPoint si Saudi Oger nu ar fi eligibile in cadrul licitatiei, singurul jucator care respecta regulile fiind Tactical Network, un fond de investitii ceh care are in spate Posta Romana si producatorul chinez de echipamente telecom ZTE.
Consiliul Concurentei nu a mentionat explicit numele companiilor ale caror oferte nu ar fi compatibile cu regulile de organizare a licitatiei, insa este evident care competitori sunt parte a unor grupuri economice ce ofera deja servicii de telefonie mobila in Romania.
Romtelecom este parte a grupului elen OTE, care detine operatorul de telefonie mobila Cosmote in timp ce NetPoint este detinut de RCS&RDS, care ofera deja servicii de telefonie mobila. Saudi Oger este proprietarul Telemobil, care ofera servicii de telefonie mobila sub brandul Zapp. Astfel, toate cele trei firme sunt parte a unor grupuri ce detin deja licente de telefonie mobila in Romania.
Conform precizarii Consiliului Concurentei, prin termenii de "operator" si "operator de comunicatii electronice" utilizati in proiectul Hotararii Guvernului privind procedura de selectie pentru acordarea unei licente de telefonie mobila se identifica atat agentii economici care sunt operatori de retele de comunicatii electronice, cat si grupurile din care acestia fac parte.
"Consideram ca sunt necesare aceste precizari avand in vedere ca in ultimul timp au aparut diferite interpretari ale acestor termeni", a declarat Gheorghe Oprescu.
"Consiliul Concurentei a transmis presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si membrilor Comisiei de licitatie rugamintea ca interpretarea dispozitiilor acestui act normativ sa respecte atat scopul pentru care a fost initiat, cat si principiile concurentei cuprinse in avizul emis de autoritatea de concurenta", a adaugat el.
"O alta interpretare a acestor termeni ar putea conduce la anularea scopului care a stat la baza adoptarii acestui act normativ si anume 'promovarea concurentei in sectorul comunicatiilor electronice prin crearea unui nou operator de servicii si retele de comunicatii electronice'. In acelasi timp, s-ar crea premisele aparitiei unor discriminari intre agentii economici care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio si care fac parte dintr-un grup si cei care detin o licenta asemanatoare, dar nu sunt parte a unui grup", au spus oficialii Consiliului Concurentei.
Oficialii ANRCTI nu au comentat pana la inchiderea editiei precizarea emisa de Consiliul Concurentei.
Anterior, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI preciza ca actul normativ emis de Guvern in baza caruia este organizata licitatia nu face in nici un fel referire la actionarii operatorilor, nici la persoanele juridice la care acestia sunt actionari, ceea ce ar permite unor firme ca Saudi Oger sa participe la competitie.
Pe de alta parte, costul redus al licentei (un milion de euro), dar si restrictiile de participare impuse celorlalti operatori de telefonie mobila au determinat un numar de patru operatori sa atace in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei.
Astfel companiile Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea licentei, solicitand suspendarea executarii HG 61/2008 privind procedura de selectie a licentei de telecomunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO