Business Hi-Tech

Consiliul Concurentei are suspiciuni ca 14 milioane de romani sunt afectati de intelegeri ilegale pe distributia de cartele prepay din telefonia mobila

Consiliul Concurentei suspecteaza intelegeri ilegale pe distributia de cartele prepay din telefonia mobila
15.11.2009, 23:10 274

Pretul platit pentru reincarcarea creditului necesar efectuariide apeluri de cei peste 14 milioane de romani care utilizeazacartele preplatite de telefonie mobila ar putea fi afectat in modnegativ de acorduri ilegale realizate intre operatorii telecom sidistribuitori, sustine Consiliul Concurentei (CC), care a declansatdoua investigatii avand ca obiect "posibile intelegeri pe piatacomercializarii produselor preplatite de telefonie mobila".

Prima dintre investigatii a fost declansata ca urmare a uneiplangeri si are ca obiect o posibila intelegere intre OrangeRomania, numarul unu pe piata locala de telefonie mobila, sidistribuitorii companiei de a nu vinde produse preplatite catreanumiti agenti economici, potrivit oficialilor CC.

Cea de-a doua investigatie a fost declansata din oficiu sivizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilireapreturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economiciimplicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone siCosmote.

"Intelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiulliberei concurente, avand ca efect cresterea preturilor sireducerea posibilitatii de alegere a produselor de catreconsumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, ConsiliulConcurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce potajunge pana la 10% din cifra de afaceri", a declarat BogdanChiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Anual, romanii platesc peste un miliard de euro pentru a cumparacredit pentru cartelele preplatite de telefonie mobila, potrivitdatelor de pe piata. In 2008 veniturile totale ale operatorilor detelefonie mobila au fost de 2,8 mld. euro, conform datelorarbitrului telecom.

In Romania exista aproape 10 milioane de utilizatori care auabonament la operatorii de telefonie mobila si aproape 15 milioanede cartele preplatite active.

Utilizatorii de cartele preplatite primesc un numar de telefonsi nu sunt obligati la plata unui abonament lunar pentru a folosiserviciile de comunicatii mobile, insa trebuie sa "incarce" creditpe cartele pentru a le putea utiliza.

Orange, Vodafone si Cosmote sunt cei mai mari jucatori de pepiata de cartele prepay de telefonie mobila. Cartelele preplatitepot fi reincarcate cu credit fie prin achizitia de cartele cudiferite valori, fie electronic - la bancomatele unor banci sau ladiferite terminale electronice oferite de mai multe companii precumPayzone.

Cel mai mare distribuitor local de cartele preplatite estecompania Mobile Distribution, detinuta de oamenii de afacericlujeni Silvia si Zsolt Fodor.

De unde a plecat investigatia?

Consiliul Concurentei a refuzat sa ofere mai multe detaliidespre cele doua investigatii, insa, potrivit unor surse de pepiata, plangerea de la care au pornit ambele anchete de petelefonia mobila a fost redactata de retailerul si distribuitorulGSM Proton Tehnologies, preluat anul trecut de Vodafone, al doileajucator de pe piata de telefonie mobila.

ProtonTehnologies ar fi facut o reclamatie impotriva Orange intrucatcompania condusa de Thierry Millet ar fi refuzat sa-i mai vandacartele prepay.

Desi e detinuta de Vodafone, Proton vinde si cartele Orange siCosmote catre alte companii mai mici.

De ce e important pentru Proton sa vanda si carteleOrange?

"Ca distribuitor ai putine sanse sa rezisti daca nu le ofericlientilor cartele de la toti operatorii. Ei prefera sa lucreze cuun singur furnizor pentru toate tipurile de cartele, iar dacalipsesc cele de la cel mai mare operator, atunci poti pierdecontractul", a explicat pentru ZF un manager de pe aceastapiata.

Reclamatia catre Concurenta vine intr-un moment in care, dupamai multe achizitii succesive ale unor retaileri si distribuitoriGSM din piata, operatorii au ajuns sa stie destul de multe despreafacerile rivalilor. Proton, spre exemplu, a fost dealer Orangeinainte de a fi cumparat de Vodafone, insa aceasta nu este singuraachizitie a unui retailer al unui operator rival.

De asemenea, si managerii de pe piata au lucrat, pe rand, pentrumai multe companii de telefonie mobila. Adrian Florea, directorulgeneral al Proton, spre exemplu, a lucrat si pentru Zapp si Cosmoteinainte de a veni la Vodafone.

In cadrul investigatiilor, Consiliului Concurentei a efectuatinspectii inopinate atat la sediile celor trei operatori detelefonie, cat si ale unor distribuitori de produse preplatite detelefonie mobila, potrivit oficialilor CC. Documentele sideclaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla inanaliza autoritatii romane de concurenta, in cadrul proceduriispecifice investigatiei, potrivit Autoritatii.

"Intr-un birou de top management al unui operator un inspector acautat pe calculator informatii timp de 30 minute, in prezentautilizatorului, avocatului companiei, dand cautare dupa cuvintecheie", a precizat pentru ZF o sursa apropiata anchetei.

Contactate de ZF, companiile Orange, Vodafone, Cosmote siGermanos nu au comentat investigatiile declansate de ConsiliulConcurentei. Reprezentantii Mobile Distribution, Payzone, Sunlight,Tot GSM si Proton nu au putut fi contactati pana la inchidereaeditiei.

Autoritatea de concurenta are in analiza, din anul 2006, si unposibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre companiileOrange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare aapelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea pu-blica detelefonie.

Ce piata, ce companii si ce posibile fapte ancheteazaConsiliul Concurentei?

Dosarul Orange & distribuitorii. Prima investigatie a fostdeclansata ca urmare a unei plangeri si are ca obiect o posibilaintelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vindecatre anumiti agenti economici. Potrivit unor surse de pe piata,plangerea a fost inaintata de Proton Tehnologies, retailer GSM sidistribuitor de cartele prepay cumparat anul trecut de Vodafone. Inacest dosar Consiliul cauta probe pentru a dovedi ca Orange ar ficerut in mod ilegal partenerilor sai sa nu mai vanda cartele prepaycatre Proton si alte companii.

Dosarul Orange, Vodafone, Cosmote & distribuitorii. Cea de-adoua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibilepractici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzaresi intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul dedistributie al Orange, Vodafone si Cosmote. Potrivit unor surse,Consiliul cauta probe pentru a dovedi ca operatorii s-ar fi intelescu primul nivel de distribuitori ca preturile sa nu scada sub unanumit nivel. Consiliul cauta dovezi ale unor intelegeri si pelantul de distributie al fiecarui operator in parte, dar si intreoperatori sau distribuitorii operatorilor in ceea ce privestestabilirea preturilor.

60% din piata de telefonie mobila. La jumatatea acestui an pepiata locala existau aproape 15 milioane de utilizatori de cartelesim preplatite (cartele prepay active), fata de 9,7 milioane declienti care aveau abonamente. Ancheta Consiliului Concurentei nuvizeaza competitia la nivel de tarife dintre operatori, ci exclusivpiata de servicii de reincarcare a creditului de pe carteleleprepay, evaluata la peste 1 mld. euro anual. Utilizatorii decartele prepay trebuie sa-si reincarce creditul de pe cartelepentru a putea efectua apeluri fie prin achizitia unor carteleprepay, fie electronic. Consiliul cauta eventuale intelegeriilegale pe aceasta piata in doua segmente: blocarea competitieiprin refuzul de a vinde unor distribuitori de cartele si fixareapreturilor la cartele.

Cine e in vizor? Consiliul Concurentei nu a oferit niciun altnume de companie anchetata in afara celor trei operatori detelefonie mobila, insa lista posibilelor societati vizate nu e greude intocmit.

Primele vizate sunt companiile care distribuie cartele prepaytelecom, iar acestea sunt: Mobile Distribution, PayZone, Sunlight,Tot GSM, Proton. Alte companii care ar putea fi vizate de ancheta -pentru a oferi informatii de unde cumpara cartele si la ce pret -sunt retailerii GSM. Cei mai mari retaileri GSM sunt: Germanos,Euro GSM, Fonomat, Proton si Avenir Telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO