Business Hi-Tech

Consumul de date mobile va exploda în România

Consumul de date mobile va exploda în România

Autor: Adrian Dumitrache

09.02.2012, 00:04 1279

Posesorii de terminale mobile din România vor descărca în medie, în 2020, de 13 ori mai multe date decât în prezent, iar numărul conexiunilor de acest tip va depăşi 27 de milioane, de la trei milioane în 2010, estimează Nokia Siemens Networks (NSN).

"Cererea şi dorinţele utilizatorilor sunt tot mai imprevizibile. Tehnologia evoluează foarte rapid, apar zilnic noi servicii şi aplicaţii, terminalele devin tot mai inteligente, punând o presiune tot mai mare pe capacitatea de livrare a reţelelor mobile. Lumea foloseşte serviciile de bandă largă la birou, acasă, când se deplasează şi trece în timp real de la o aplicaţie la alta. Nokia Siemens Networks le propune operatorilor o soluţie care le permite acestora să facă faţă celor mai neaşteptate solicitări ale utilizatorilor", a declarat într-o conferinţă de presă Angela Haraga, directorul general al Nokia Siemens Networks România.

Infrastructura telecom locală trebuie să se adapteze astfel cerinţelor tot mai sofisticate ale consumatorilor şi creşterii exponenţiale a traficului. Potrivit lui Haraga, soluţia la această provocare este tehnologia LiquidNet, dezvoltată de NSN, care le permite operatorilor să-şi folosească propriile reţele într-un mod mai eficient şi mai flexibil şi să răs­pun­dă în timp real cererii de servicii de bandă largă din partea utilizatorilor.

"LiquidNet este o soluţie care eliberează capacitatea neutilizată din reţea şi o alocă instantaneu acolo unde este necesar. Tehnologia răspunde astfel problemelor generate de creşterea spectaculoasă de bandă largă şi de cererea tot mai imprevizibilă din partea utilizatorilor, care folosesc aceste servicii nu doar la birou şi acasă, ci şi atunci când se deplasează", a afirmat Haraga.

Şeful NSN România a mai spus că re­ţelele telecom se pot confrunta cu majorarea bruscă a cererii de bandă, ca urmare a des­făşurării unor evenimente de masă (concerte, meciuri) sau lansarea unei noi aplicaţii pen­tru dispozitive mobile sau a unor aplicaţii populare (de exemplu Angry Birds).

"Astfel de evenimente conduc la explozia traficului, iar operatorii nu au suficient timp să se pregătească. LiquidNet valorifică întreaga capacitate latentă a reţelei, pe care operatorul o poate folosi pentru a satisface aceste cereri imprevizibile oriunde şi oricând este necesar. Astfel, tehnologia NSN îi ajută pe operatori să sporească fidelitatea clienţilor, să îşi crească veniturile şi le deschide noi oportunităţi de afaceri."

Potrivit unui studiu NSN, în 2010, aproximativ trei milioane de români foloseau conexiuni mobile de bandă largă, în timp ce în 2020 se aşteaptă ca numărul acestora să depăşească 27 de milioane, iar traficul total generat de utilizatorii de smartphone-uri, tablete şi laptopuri să crească de 13 ori, de la 1.700 Mbiţi/lună/utilizator în 2010, la 12.784 Mbiţi/lună/utilizator până în 2020.

De asemenea, traficul generat de telefoane inteligente (smartphone-uri) va avea o creştere de 30 de ori până în 2020.

NSN, companie mixtă a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens, este este prezentă în 150 de state.

În România, la nivelul anului 2010, afacerile NSN s-au ridicat la 27,9 milioane de lei, de la 23,4 milioane de lei în urmă cu un an, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, profitul brut a urcat cu aproape un milion de lei, la 6,3 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO