Business Hi-Tech

Cont e-mail cu buletinul

21.02.2007, 19:43 18

Unele tari din UE pregatesc reguli care prevad obligativitatea ca operatorii de telefonie mobila sa stocheze date despre locatia utilizatorilor si imposibilitatea de a deschide un cont e-mail anonim.
Guvernele europene elaboreaza legi care vor obliga companiile sa pastreze mai multe detalii referitoare la utilizatorii de telefonie si Internet decat prevad directivele Uniunii Europene, scrie New York Times.
In Germania, propunerea ministerului de justitie practic ar interzice folosirea informatiilor false pentru inregistrarea unui cont de e-mail, practica de folosire a pseudonimelor pe Internet devenind ilegala. Un proiect de lege din Olanda depaseste indicatiile UE, obligand operatorii de telefonie mobila sa pastreze date referitoare la locatia abonatului pe durata conversatiilor sale. In urma atentatelor teroriste din Spania si Marea Britanie, oficialii fortelor de ordine cer o "baza de date" mai complexa si o evidenta pentru perioade mai lungi. Tarile membre ale UE trebuie sa transforme directiva retinerii de date in lege pana in 2009, iar propunerile actuale sunt privite ca interpretari timpurii. Insa oameni implicati sunt ingrijorati de o schimbare a atitudinii in Europa, care pana nu de mult a fost o aparatoare a dreptului la intimitate.
Conform propunerilor guvernului german, consumatorii nu ar putea sa creeze conturi fictive de e-mail pentru a-si ascunde identitatea atunci cand participa la o licitatie online, spre exemplu. De asemenea, nu ar putea folosi un cont destinat pentru primirea mesajelor comerciale sau spam-ului. Desi adresele sub forma de pseudonim nu vor fi interzise, acestea va trebui sa permita identificarea detinatorului contului. Reprezentantii industriei IT considera insa ca acest sistem nu va functiona niciodata pentru ca practic ar fi nevoie ca inregistrarea unui cont e-mail sa se faca pe baza actului de identitate.
Jarg Hladjk, avocat la Hunton & Williams din Belgia, considera ca va deveni ilegala achizitionarea creditului pentru cartele telefonice folosind bani cash. In cazul abonamentelor, informatiile personale ale consumatorului sunt deja verificate. "Este ironic pentru ca Germania este o tara in care lumea vorbeste foarte mult despre dreptul la intimitate", a spus Fleischer. Oficialul a mai precizat ca nu este clar daca legile se vor aplica operatorilor de e-mail cu sediul in Statele Unite, precum Google, Yahoo sau Microsoft. In Olanda, propunerile implica "supravegherea traseelor multor cetateni nevinovati", a precizat Agentia Olandeza pentru Protectia Informatiilor, care a stabilit in luna ianuarie ca proiectul de lege incalca dreptul la intimitate prevazut in Conventia Europeana si Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO