Business Hi-Tech

Contrar previziunilor, telefoanele mobile 3G au castigat 12% din piata

25.11.2005, 21:12 12

Operatorii de telefonie mobila de pe pietele Europei Occidentale nu se mai bucura de rate de crestere spectaculoase ale numarului de abonati - pe masura ce piata se satureaza - insa terminalele si serviciile 3G (generatia a treia - n.r.) merg din ce in ce mai bine, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, releva compania de cercetare IDC.

Motivul acestei cresteri este faptul ca serviciile 3G au fost puternic promovate pe piata inca de la lansare, iar telefoanele mobile de generatia a treia lansate pe piata s-au diversificat, utilizatorii avand de unde alege la acest capitol, au explicat analistii IDC.

"Pe linia echipamentelor mobile de buzunar 3G, LG este lider in Europa, in timp ce Nokia a castigat prima pozitie cu telefoanele mobile inteligente pentru retele de generatia a treia", a declarat in exclusivitate pentru Ziarul Financiar Andrew Brown, manager IDC in cadrul diviziei de cercetare a pietei europene de computere portabile si echipamente mobile de buzunar.

Faptul ca piata 3G este in crestere a fost demonstrata si de faptul ca un numar tot mai mare de utilizatori au scos bani din buzunar pentru a-si achizitiona un telefon mobil sau un terminal inteligent 3G. Practic, in trimestrul al treilea al anului, echipamentele 3G au reprezentat 12% din totalul vanzarilor de celulare la nivel mondial, in comparatie cu 7% in aceeasi perioada a anului trecut, reiese din studiul IDC.

In conditiile in care piata europeana de telefoane mobile a crescut in perioada iulie - septembrie cu 16% fata de anul trecut, fiind vandute 39,5 milioane de terminale, o crestere a numarului de utilizatori de telefoane si servicii 3G era de asteptat, au precizat analistii companiei de cercetare.

"Serviciile 3G au devenit mai utilizate si datorita popularitatii si raspandirii unor echipamente mobile cum ar fi Motorola RAZR V3X, Nokia 6230i sau unele modele Sony Ericsson, cu toate ca in acest trimestru lansarile de noi telefoane mobile din aceasta serie s-au imputinat", a mai spus Andrew Brown.

Telefoanele mobile care au tras insa cel mai mult piata 3G in sus in trimestrul al treilea al acestui an sunt cele din seria 60 de la Nokia (6630 si 6680 - n.r.). Totodata, organizerele care au si functii GSM au adus beneficii pietei de servicii 3G, intrucat vanzarile de astfel de echipamente au crescut cu 105%, la 2,8 milioane in trimestrul al treilea, conform studiului realizat de IDC.

Aceste organizere vor fi de doua ori mai utilizate anul viitor, au estimat analistii companiei, iar piata telefoanelor mobile inteligente si cea a PDA-urilor (asistenti personali digitali - n.r.) au crescut de la 4% din piata europeana in trimestrul al treilea al anului trecut la 7% din piata in aceeasi perioada a acestui an, au conchis analistii IDC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO