Business Hi-Tech

Cosmote: Deocamdata vedem doar o incetinire a cresterii

Cosmote: Deocamdata vedem doar o incetinire a cresterii

Stefanos Theocaropoulos: Noi inca suntem intr-o faza de dezvoltare, suntem pe crestere

12.03.2009, 18:07 28

Cosmote, al treilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, sustine ca nu a resimtit pana acum o scadere a vanzarilor, singurele efecte ale inaspririi contextului economic fiind "scaderi foarte usoare ale ritmului de crestere", afirma Stefanos Theocaropoulos, directorul executiv al companiei.

"Pana acum ceea ce am vazut sunt doar incetiniri foarte usoare, iar acestea nu sunt legate neaparat de criza, ci pot fi si influente sezoniere. Deocamdata romanii nu si-au redus cheltuielile pe comunicatii, poate au redus din alta parte", afirma seful Cosmote, care precizeaza insa ca operatorul se concentreaza pe eficienta operatiunilor.
"Nu suntem afectati de contextul economic, dar suntem prudenti. Ne uitam cu atentie la tot ceea ce se intampla si daca va trebui sa reactionam o vom face, insa pana acum este 'business as usual'. Vrem sa fim eficienti - dar asa este condusa o companie indiferent de situatia economica", adauga seful Cosmote.
Theocaropoulos, care a preluat functia de CEO al Cosmote Romania in ianuarie 2008, relateaza ca obiectivul companiei de a fi mai eficienta nu aduce automat reduceri ale cheltuielilor. "Ceea ce urmarim este sa functionam eficient nu sa taiem pur si simplu". "In mod evident ne uitam zilnic la modurile prin care ne putem imbunatati eficienta, dar nu am taiat niciuna dintre cheltuielile pe care nu ne putem permite sa le reducem", a spus seful Cosmote cand a fost intrebat daca a redus bugetul de publicitate pe anul curent. "Noi inca suntem intr-o faza de dezvoltare, suntem pe crestere", insista Theocaropoulos.
Oficialul Cosmote sustine, de asemenea, ca operatorul nu are in plan reduceri de personal. "Problema se pune cu cat vom creste, nu daca vom reduce personalul. Exista joburi pentru care avem pozitii deschise si pentru care cautam oameni".
Conform anunturilor publicate pe site-urile de recrutare, Cosmote angajeaza in prezent ingineri telecom, specialisti in vanzari directe si in retentia clientilor cu abonamente.
Cosmote, care avea 400 de angajati la relansarea operatiunilor de pe piata locala din decembrie 2005, a ajuns acum la 1.000 de oameni. Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata, au fiecare aproximativ 3.000 de angajati.
In ceea ce priveste investitiile companiei in acest an, Stefanos Theocaropoulos spune ca acestea nu vor fi oprite, insa nu a oferit alte detalii. Grupul elen Cosmote a investit in ultimii trei ani peste 600 de milioane de euro in subsidiara din Romania.
Intrebat daca operatorul isi mentine obiectivul stabilit in urma cu doi ani, de a trece pe profit net la finele acestui an, Stefanos Theocaropoulos a declarat ca nu au intervenit modificari in aceasta startegie, nuantand insa declaratia: "Va trebui sa vedem care va fi impactul crizei economice".
Cosmote a inregistrat in primele noua luni din 2008 venituri de 203,4 mil. euro si pierderi nete de 45,3 mil. euro. Compania avea la finele lunii septembrie 2008 peste 5 milioane de clienti, in crestere cu 86% fata de anul precedent.
Cosmote a obtinut in T3 2008, pentru a doua oara in istoria companiei, un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de 13,2 mil. euro, fata de pierderea de 9 mil. euro inregistrata in urma cu un an. Rezultatul OIBDA a fost unul pozitiv, de 10,6 mil. euro, fata de o pierdere de 27,4 mil. euro anul trecut.
Grupul elen OTE, care detine impreuna cu Deutsche Telekom in Romania operatorii Romtelecom si Cosmote isi va anunta rezultatele financiare pe T4 2008 pe 27 martie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO