Business Hi-Tech

Cosmote: Planul ANC stimuleaza competitia

25.11.2008, 18:01 22

Planul Autoritatii Nationale pentru Comunicatii de a reduce in 2009 tarifele de interconectare practicate de toti operatorii de telefonie mobila este in favoarea consumatorilor si va stimula competitia, spun oficialii Cosmote Romania, al treilea jucator de pe piata locala de comunicatii mobile.

"Decizia ANC de trecere la faza urmatoare de reducere a tarifelor de interconectare pentru toti operatorii este conforma cu cele mai recente recomandari facute de Comisia Europeana si va stimula competitia pe piata locala. Sustinem reducerea tarifelor chiar daca noi vom suferi cea mai mare scadere a tarifului, de la 8,2 la 6,4 eurocenti pe minut", a declarat Stefanos Theocaropoulos, CEO al Cosmote Romania.
ANC a dat publicitatii saptamana trecuta un proiect de decizie care prevede reducerea tarifelor de interconectare ale Cosmote, Telemobil (Zapp) si RCS&RDS de la 1 februarie 2009, cu procentaje cuprinse intre 3% si 28%. Astfel, Cosmote si Zapp vor practica de la 1 februarie 2009 un tarif de interconectare de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.
Seful Cosmote spune ca asimetria pastrata de ANC in tarifele de interconectare ale operatorilor este justificata de diferentele majore de trafic dintre jucatorii mici si Orange si Vodafone.
"Asimetria tarifelor este singura modalitate de sustinere a competitiei si de a echilibra veniturile din interconectare. Aceasta asimetrie nu rezolva problemele, dar balanseaza platile intre operatori. In momentul de fata Orange si Vodafone primesc mai multi bani decat platesc catre ceilalti operatori", a spus Theocaropoulos. El a adaugat ca i se pare explicabila decizia ANC de a egaliza abia in anul 2011 tarifele de interconectare pentru operatorii mobili.
"In 2001 industria de telefonie mobila va avea aproape doua decenii de existenta, deci toti jucatorii de pe piata vor fi inttr-o etapa matura a dezvoltarii, astfel ca atunci este firesc sa existe tarife similare". Reprezentantii Cosmote afirma, pe de alta parte, ca scaderea tarifului de interconectare din februarie 2009 nu va afecta obiectivul companiei de a trece pe profit net, desi in S1 2008 interconectarea a adus circa 30% din veniturile totale ale operatorului.
In alta ordine de idei, Theocaropoulos a sustinut ca ritmul de scadere al tarifelor de pe piata locala de telefonie mobila s-a accelerat dupa intrarea Cosmote pe piata. "Exista tari in care tarifele de interconectare sunt mici, dar tarifele raman mari pentru ca nu exista competitie", a explicat el.
 
Pozitiile Orange Si Vodafone
Reprezentantii Vodafone si-au reiterat ieri pozitia fata de planul ANC, subliniind ca principala problema o reprezinta nu scaderea tarifelor, ci diferentele intre tarifele impuse operatorilor. "Vodafone nu a contestat tariful de 5,03 eurocenti impus de ANC, ci tratamentul discriminatoriu fata de anumiti operatori. Precizam ca mentinerea unei diferente intre tarifele de interconectare pe piata mobila reprezinta practic subventionarea anumitor operatori mobili de catre cele 20 de milioane de utilizatori ai Vodafone si Orange, precum si de catre toti utilizatorii de telefonie fixa din Romania", au spus oficialii Vodafone. Orange, cel mai mare jucator de pe piata, a reactionat dur la anuntul Cosmote. "Cosmote este beneficiarul principal al deciziei ANC si este normal sa o apere, cata vreme aceasta mentine un nivel ridicat al tarifului sau de interconectare. (...) Cosmote este un operator in deplina maturitate care a obtinut licenta, in 1998 la scurt timp dupa Orange si Vodafone si a carui pozitie pe piata reflecta in mod fidel politica sa de investitii din ultimii 8-9 ani (...). Conform principiilor Comisiei Europene, un operator nu poate avea tarife mai mari datorita unei cote de piata mai mici. In conditiile in care ANC nu renunta la ideea tarifelor mai mari pentru Cosmote si Telemobil, vom ajunge sa subventionam ineficientele acestora - ceea ce contravine oricaror principii concurentiale", a spus Dorin Odiatiu - Director de Reglementare al Orange.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO