Business Hi-Tech

Cosmote: Vom fi in continuare agresivi

26.02.2007, 19:20 7

Principala prioritate a Cosmote Romania pentru acest an o reprezinta continuarea procesului de achizitie "agresiva" de clienti de pe piata locala, tinta companiei fiind atat utilizatorii noi, cat si clientii Orange si Vodafone Romania, a declarat directorul general al operatorului, Nikolaos Tsolas.
Cosmote a atras anul trecut peste 1,2 milioane de clienti, in timp ce portofoliul Orange a crescut cu un milion de clienti, iar cel al Vodafone cu aproape 1,6 milioane de noi clienti.
"Am depasit anul trecut Orange si ne-am apropiat puternic de Vodafone din punct de vedere al numarului de clienti noi. Este o performanta foarte buna", a spus Tsolas. Cota de piata a fost estimata de reprezentantii companiei la 7%.
Venitul mediu lunar pe utilizator (ARPU) a atins cinci euro in 2006, ultimul trimestru al anului aducand o usoara crestere, pana la 5,8 euro. Orange si Vodafone lucreaza cu o valoare a ARPU de aproximativ 15 euro.
Rezultatele sunt explicate si de faptul ca circa 80% din clientii Cosmote sunt utilizatori de cartele preplatite, care genereaza venituri mai mici decat utilizatorii cu abonament. Peste 30% din utilizatorii Orange si Vodafone sunt clienti care detin abonament.
Cosmote se asteapta insa ca cifrele financiare sa fie mai bune in acest an, datorita faptului ca aproape 600 de mii de clienti noi au intrat in retea in trimestrul patru, astfel ca veniturile generate de acestia se vor vedea abia din acest an. "Vom avea un rezultat pozitiv la nivel operational in 2008 si profit net in 2009", a estimat Tsolas.
"Constrangerile impuse de piata de capital ma impiedica sa fac o estimare legata de numarul de clienti la finele acestui an, dar ne asteptam sa atingem o cifra foarte buna", a spus Tsolas.
Richard Moat, CEO al Orange Romania, estimase la inceputul lunii ianuarie ca Orange va incheia 2007 cu 8,6 milioane de clienti, dar, ulterior, si-a majorat estimarea la 8,7 milioane de clienti pentru finalul acestui an. Conform sefului Orange estimarile sale ar putea fi depasite daca ritmul "foarte bun" de crestere al numarului de clienti din ianuarie se va mentine pe durata intregului an.
Nikolaos Tsolas a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre serviciile si produsele ce vor fi lansate in acest an, mentionand doar pachetele comune ce vor fi lansate cu Romtelecom, ce vor include serviciile de acces la Internet si lansarea i-Mode.
"Vom lansa serviciul i-Mode in a doua parte a anului si vom aduce noi produse si servicii dedicate segmentului de clienti persoane juridice. De asemenea, vom lansa impreuna cu Romtelecom pachete comune de servicii si produse, discutiile fiind demarate cu noua conducere a operatorului national de telefonie fixa", a spus Tsolas.
El a mai spus ca operatorul va participa "obligatoriu" la viitoarea licitatie pentru acordarea de licente de operare in tehnologia WiMAX.
Investitiile in Romania au insumat anul trecut 160 mil. euro, reprezentand mai mult de o treime din totalul investitiilor grupului Cosmote.
Potrivit lui Tsolas, investitiile vor continua la fel de agresiv si in 2007 si vor viza cresterea gradului de acoperire al retelei, care in prezent acopera 95% din populatie si 82% din teritoriu. Operatorul este detinut de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din actiuni) si Cosmote Grecia (70% din titluri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO