Business Hi-Tech

Cresterea pietei locale de Linux cu 300% pe an aduce Novell la Bucuresti

21.06.2006, 19:03 30

Novell, companie americana producatoare de software si a sistemului de operare Suse Linux, isi va deschide saptamana viitoare reprezentanta in Romania, conform oficialilor companiei. De asemenea, oficialii companiei Novell au declarat ca Novell va cumpara o companie de securitate IT, insa nu au dorit sa precizeze daca este vorba sau nu de o companie locala. Compania Novell, fondata la sfarsitul anilor '70 in Statele Unite, este una dintre companiile care au contribuit la inventarea retelelor de calculatoare pentru intreprinderi.
"Printre motivele pentru care s-a hotarat deschiderea unei reprezentante locale se numara evolutia vanzarilor Novell in Romania", a declarat pentru ZF Claudiu Borsan, directorul general Novell Romania. "Nu in ultimul rand, in ultimii ani ne-am intarit relatiile cu partenerii nostri locali, in numar de peste 20", a adaugat el.
Compania este cunoscuta printre principalii sustinatori ai conceptului open-source. Software-ul open-source poate fi modificat de oricine pentru a fi imbunatatit, fara ca liniile de cod ale software-ului sa fie proprietatea unei companii sau a unei persoane.
In ultimii ani au mai existat informatii privind deschiderea reprezentatiei Novell. Surse din piata afirma ca anuntul companiei se poate referi la o strategie mai agresiva pentru castigarea unei cote de piata semnificative, ceea ce presupune angajarea a 20-30 de specialisti.
De altfel, Claudiu Borsan a declarat ca Novell Romania va avea o echipa de vanzari si de marketing, dar si un centru de suport pentru Linux.
"Piata de Linux creste cu 300% la fiecare an", a precizat Borsan, care considera ca companiile incep sa aiba din ce in ce mai multa incredere in Linux.
"Companiile au testat si vazut ca Linux este de incredere. Acum cativa ani, singura problema era ca nu beneficiau de suport, dar noi vrem sa le oferim tot suportul si consultanta de care au nevoie", a explicat Borsan.
Linux Suse este certificat de catre mai multi producatori de software printre care se numara Oracle si SAP, lucru care, in opinia lui Borsan, il face atractiv pentru companiile care lucreaza cu software-ul produs de cele doua companii. In plus, avand in vedere ca versiunea Linux Suse pentru servere costa 200-300 de euro, Novell se adreseaza si companiilor mici si mijlocii.
In Romania, Novell are cateva mii de clienti companii, dar oficialii companiei nu au dorit sa precizeze nivelul veniturilor.
Anterior, Gabriel Marin, director general Omnilogic, a estimat ca firma sa va obtine in 2005 venituri de "cateva milioane de dolari" din vanzarea de licente Linux (avand drept parteneri HP si Novell), principalele industrii care cumpara astfel de produse fiind cea bancara, cea finaciara, precum si sectorul administrativ. Omnilogic este unic distribuitor al produselor Novell in Romania, iar HP este partener Novell.
Novell a avut anul trecut vanzari de 1,16 miliarde dolari (900 milioane euro) si un profit de 2,4 milioane dolari (1,9 milioane euro). De asemenea, compania are peste 5.000 de angajati.
Oficialii Novell au declarat ca vor dezvalui mai multe detalii privind strategia locala a companiei saptamana viitoare cand va fi anuntata oficial deschiderea reprezentantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO