Business Hi-Tech

Cu costuri mai mici si viteze mai mari, WiMAX ar putea ameninta 3G in Europa

17.09.2007, 21:32 25

In ultimii 15 ani, importante companii tehnologice din Statele Unite, precum Intel si Microsoft, au fost tinute departe de piata europeana a telefoniei mobile dominata de Nokia, Ericsson si Vodafone. Insa, odata aparitia unei noi tehnologii wireless denumita WiMAX, gigantii americani ar avea o sansa de a patrunde pe piata europeana, scrie presa internationala.
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) ofera in teorie rate de transfer mult mai mari decat tehnologia actuala 3G si promite costuri mai mici de implementare. In plus, WiMAX permite operatorilor sa ofere un singur serviciu care poate suporta orice tip de trafic - apeluri de voce, navigare pe internet sau televiziune mobila. Aceasta facilitate reprezinta un avantaj important in raport cu operatorii mobili care trebuie sa ofere separat asa-numitele servicii triple-play.
"Nu dezvoltam doar un operator WiMAX, ci o un adevarat conglomerat telecom", a declarat Krassimir Stoitcheff, directorul executiv al Max Telecom, o companie recent infiintata in Bulgaria, ce intentioneaza sa ofere servicii wireless in intreaga tara pana la sfarsitul anului 2008.
Aparitia standardului WiMAX are implicatii enorme pentru jucatorii existenti pe piata europeana. Operatorii care deja au investit milioane de euro in licentele si retelele 3G se tem ca vor avea parte de o competitie intensa din partea sustinatorilor WiMAX.
Potrivit firmei de cercetare Telegeography Research, 345 de operatori din intreaga lume, inclusiv 57 dintre tarile est-europene, au achizitionat licente WiMAX, au testat retele sau chiar au inceput comercializarea serviciilor.
In Romania, spre exemplu, operatorii de telefonie mobila Orange Romania si Vodafone Romania le ofera clientilor de business servicii bazate pe tehnologia WiMAX.
In cadrul celui mai mare targ dedicat industriei mobile - 3GSM, desfasurat in luna februarie in Barcelona - directorul executiv Vodafone, Arun Sarin, a avertizat ca industria trebuie sa accelereze ritmul de dezvoltare a succesorilor 3G pentru a face fata competitiei din partea WiMAX. Insa, chiar si Vodafone, care este asteptata sa ramana axata pe serviciile traditionale de telefonie mobila, efectueaza teste WiMAX in Malta si Bahrain. Producatori de telefoane mobile precum Nokia si Sony Ericsson au constientizat de asemenea potentialul impact pe care l-ar putea avea WiMAX in Europa. Nokia, Motorola si Samsung deja au anuntat ca vor produce telefoane compatibile WiMAX pana in 2008.
Firma de cercetare Informa Telecoms & Media estimeaza ca piata dispozitivelor compatibile cu noua tehnologie va ajunge la 4,7 mld. dolari (3,41 mld. euro) pana in 2012.
Si principalii producatori de echipamente wireless (Alcatel Lucent, Nortel si Nokia Siemens Networks) si-au exprimat intentia de a oferi dispozitive pentru WiMAX.
In schimb, Ericsson, cel mai mare producator de echipamente wireless din lume, va miza in totalitate pe tehnologia 3G si succesorii sai.
Aceasta ar putea fi o miscare riscanta, insa Ericsson mizeaza pe faptul ca vanzarile de infrastructura WiMAX in 2012 vor totaliza doar 2,4 mld. dolari (1,74 mld. euro), potrivit Informa. Insa companiile precum Intel vor avea cel mai mare potential de crestere.
Cel mai mare producator de chip-uri din lume incearca sa repete succesul inregistrat de adoptia la scara larga a tehnologiei Wi-Fi.
Incepand cu anul viitor, compania va dezvolta chipset-uri pentru PC-uri si laptop-uri care vor oferi suport integrat pentru WiMAX. In plus, Intel va investi sute de milioane de dolari in operatorii wireless care isi dezvolta retele WiMAX. Printre cele mai promitatoare miscari se numara investitia de 600 mil. dolari (435,4 mil. euro) in compania americana Clearwire, care ocupa al doilea loc pe piata WiMAX din Statele Unite, dupa Sprint Nextel.
Clearwire, fondata de pionierul Craig McCaw, a achizitionat drepturi asupra spectrului de frevente WiMAX din Germania, Spania, Belgia, Irlanda, Polonia si Romania.
Intel a mai investit in companiile Pipex Wireless din Marea Britanie si Deutsche Breitband Dienste (DBD), care va cheltui 1,3 mil. dolari (circa 943.000 euro) pentru o retea nationala WiMAX.
Operatorul german DBD a lansat deja servicii WiMAX in orasele Magdeburg, Dessau, Berlin, Leipzig si Dresden, iar abonatii au la dispozitie doua planuri tarifare - 12,99 dolari (9,42 euro) pe luna, pentru o rata de transfer de 1 megabit pe secunda si trafic inclus de 1 gigabyte, respectiv 25,99 dolari (18,86 euro ) pe luna pentru o rata de transfer de 2 megabiti pe secunda si trafic nelimitat. Taxa de instalare este de 90,99 dolari (66,03 euro).
Oportunitatile cele mai mari se gasesc pe pietele emergente, unde infrastructura existenta a serviciilor de Internet broadband si 3G nu sunt bine dezvoltate. Pe 5 iulie, operatorul Synterra din Rusia a anuntat ca a incheiat un partneriat cu Alcatel Lucent pentru a construi o retea WiMAX care va acoperi peste 1.000 de locatii din tara pana la sfarsitul anului viitor.
Detalii financiare ale intelegerii nu au fost dezvaluite.
Max Telecom din Bulgaria a lansat servicii WiMAX in Sofia la sfarstiul lunii iunie si intentioneaza sa-si extinda acoperirea la nivel national pana in 2009.
Iar compania WiMAX Telecom, care a fost preluata recent de Nextwave (subsidiara a Inquam Broadband), a obtinut licente in Austria, Slovacia, Croatia si intentioneaza sa se extinda ulterior pe pietele din Romania, Polonia, Serbia si Muntenegru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO