Business Hi-Tech

Cum sa-ti faci praf calculatorul

17.11.2004, 00:00 16



Un om de afaceri care si-a introdus hard disk-ul defect in congelator, sperand ca se va repara singur, a ocupat primul loc in topul celor mai traznite intamplari nefericite din lumea computerelor, realizat de compania de securitate a datelor Ontrack.



Desi defectiunile tehnice raman principala sursa a pierderii de date informatice, expertii in recuperarea datelor spun ca "ideile" ciudate ale oamenilor sunt si ele, de multe ori, o cauza demna de luat in seama.



Specialistii spun ca, indiferent cat de performante ar fi programele de recuperare a datelor, utilizatorii ar trebui sa isi petreaca mai mult timp salvand la loc sigur fisierele importante, relateaza BBC.



Compania Ontrack a realizat un clasament al celor mai neobisnuite dezastre informatice din istorie, pe primul loc situandu-se un business-man care, dupa ce a citit pe Internet ca un hard disk cu probleme de functionare se repara de la sine odata introdus in congelator, a urmat sfatul fara nici o ezitare.



Un alt utilizator, hotarat sa-si faca "curatenie" in calculator, a pus de-o parte toate fisierele pe care voia sa le pastreze, insa le-a sters din greseala, confundandu-le cu cele de care nu mai avea nevoie. Numai ca si-a dat seama de eroare de-abia dupa ce a golit "Recycle Bin-ul" si a defragmentat si hard disk-ul.



Pe un santier unde se construia o cladire de birouri, o bara de otel a cazut de la inaltime exact pe laptop-ul in care era salvata singura copie a planurilor arhitecturale ale cladirii.



O femeie si-a asezat laptop-ul pe capota masinii, pentru a putea sa deschida usa. A uitat de el, iar cand a pus masina in miscare laptop-ul a cazut. Nu si-a dat seama, si a trecut cu masina peste el cand a dat cu spatele pentru a-si face loc sa iasa din parcare.



Acest gen de intamplari nefericite, dar si tot mai des intalnitele episoade cunoscute sub numele de "computer rage" (n.r. - furie pe computer), sunt printre cele mai frecvente cauze ale pierderii de date, spun specialistii companiei Ontrack.



Printre cele mai celebre cazuri de "computer rage" se numara cel al unui barbat care s-a infuriat atat de tare pe laptop-ul sau care nu functiona cum trebuie, incat l-a trantit in veceu si a tras apa de doua ori peste el.



"Datele pot disparea datorita dezastrelor naturale sau functionarii eronate a sistemelor informatice cauzate de obicei de virusi. Dar si erorile umane, inclusiv furia necontrolata indreptata impotriva computerului, par sa fie o problema tot mai mare", a spus Adrian Palmer, director general al companiei Ontrack.



"Chiar si in aceste cazuri, persoanele pagubite se calmeaza la scurt timp dupa ce realizeaza stricaciunile pe care le-au produs si vin la noi ca sa-i ajutam sa-si recupereze datele", a conchis Palmer. "Pentru a evita astfel de situatii, le recomandam tuturor utilizatorilor sa-si puna datele importante la loc sigur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO