Business Hi-Tech

Datagroup se ocupa de documentele autoritatilor germane

07.06.2005, 18:32 465

Firma Datagroup din Timisoara, specializata in prelucrarea electronica a datelor, a incheiat un contract cu Ministerul Justitiei din landul Baden-Wurttemberg in urma caruia va transpune vechile carti funciare din toate localitatile landului in format electronic.

Proiectul se va finaliza in 2007, iar påna in prezent 70 de angajati ai firmei angrenati in aceasta lucrare au reusit sa digitalizeze in jur de opt milioane de pagini. O firma din Germania scaneaza cartile funciare aflate la notariatele din fiecare localitate a landului, dupa care datele sunt trimise, via Internet, pe o linie inchiriata, la Timisoara.

a??Proiectul a fost scos la licitatie europeana si a fost cåstigat de un antreprenor general care e clientul nostru. Noi suntem cei care transformam pagina scanata intr-un text lizibil. Pentru noi este, in orice caz, un proiect de referintaa??, a declarat Heinrich Loth, proprietarul Datagroup.

Patronul firmei spune ca cifra de afaceri a firmei a ajuns anul trecut la doua milioane de euro, dublu fata de 2003. PÃ¥na acum profitul realizat a fost de aproximativ 30% din cifra de afaceri, dar pentru anul acesta estimarile sunt mai putin optimiste.

a??Desi volumul de activitate e mai mare deoarece cererile au crescut, estimam un profit de 10-15% din cifra de afaceri pentru acest an. Legislatia, respectiv Codul fiscal, a suferit modificari majore, asa ca a trebuit sa dam dovada de o adaptabilitate foarte mare, dar nu ne-a pus in pericol activitateaa??, spune patronul firmei Datagroup. Compania a fost infiintata in 2000 si initial realiza publicatii electronice solicitate de edituri din Germania.

Treptat a trecut si la publicatii juridice, economice sau stiintifice. a??Daca citesti un roman de Herman Hesse e mai bine sa ai cartea in måna, dar daca ai nevoie de o informatie sau de o lege e mai simplu sa accesezi o publicatie electronicaa?? spune Loth.

Dintre firmele cu activitati similare care-si desfasoara activitatea in Romånia concurenta este reprezentata de Softwin, dar investitorul german spune ca aceasta este axata pe piata anglo-saxona si cea francofona, astfel incåt nu se intersecteaza pe piata. Firma functioneaza in doua locatii, angajatii fiind specializati in prelucrarea textelor de limba germana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO