Business Hi-Tech

Dell a anuntat ca trimestrul patru a fost cel mai bun de istorie

14.02.2005, 00:00 19

Producatorul american de computere Dell, numarul unu la nivel mondial, a anuntat rezultate peste asteptarile analistilor pe trimestrul al patrulea al anului fiscal 2005 (incheiat la 28 ianuarie).
Este al 16-lea trimestru consecutiv in care incasarile si profitul Dell sunt cel putin in linie cu asteptarile de crestere pe de pe Wall Stret, insa in cele mai multe cazuri au fost peste estimari. Producatorul american a raportat incasari de 49,2 miliarde de dolari (39,6 miliarde de euro), fata de 41 de miliarde de dolari (32,1 miliarde de euro) anul anterior.
Profitul operational al companiei a fost de 4,35 miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro), iar profitul net pro-forma a urcat la 3,32 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro). Pe trimestrul al patrulea, care a cuprins si sezonul de sarbatori, compania a vandut de 13,45 miliarde de dolari (10,3 miliarde de euro) si a avut un profit net pro-forma de aproape un miliard de dolari (770 milioane de euro). In ultimele trei luni, compania a reusit sa isi creasca marginea de profit la 8,8%, in ciuda razboiului preturilor si a reducerii costurilor echipamentelor.
Responsabilii companiei spun ca vanzarile au crescut spectaculos in anul fiscal in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) - 22%, iar in Asia-Pacific si Japonia cu 21% fata de anul fiscal 2004. La nivel mondial, incasarile din servere si echipamente de stocare au crescut cu 20%. Iar pe piata americana, vanzarile companiei catre segmentul de business au crescut cu 19% in anul fiscal incheiat.
Numarul de echipamente vandute in EMEA a crescut in ultimele 12 luni cu 29%, iar echipamentele destinate companiilor, servere si stocare de date au crescut cu 30%. Numarul de laptopuri vandute in Europa a crescut cu peste 34%, spun oficialii Dell. Conform rezultatelor raportate de companii, producatorul american este acum numarul doi pe piata europeana, la doua procente distanta de lider, cu o cota de piata de peste zece procente.
Cea mai spectaculoasa crestere a vanzarilor de echipamente Dell a avut loc in zona celor doua Americi, excluzand SUA, unde s-au livrat in total cu 54% mai multe laptopuri decat in anul fiscal anterior. Vanzarile de servere in aceasta regiune au crescut cu 44% in ultimele 12 luni.
Seful Dell, Kevin Rollins, a apreciat ca in perioada februarie-aprilie 2005 (primul trimestru al anului fiscal 2006), compania va vinde cu 21% mai multe produse fata de aceeasi perioada a anului fiscal anterior. Incasarile au fost estimate la 13,4 miliarde de dolari (10 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO