Business Hi-Tech

Deutsche Telekom: Ne interesează acţiunile Romtelecom, dar preţurile mici sunt o problemă

Autor: Adrian Seceleanu

02.01.2011, 23:50 85

Achiziţia acţiunilor deţinute de statul român la Romtelecom decătre grupul elen OTE ar putea fi o afacere bună, însă există încăunele incertitudini în legătură cu această tranzacţie, provocate înspecial de tarifele mici pentru serviciile telecom din România, adeclarat Guido Kerkhoff, managerul Deutsche Telekom (DT) carerăspunde de operaţiunile din Europa ale companiei.

Statul român a anunţat în mod neaşteptat în luna noiembrie căvrea să vândă participaţia de 46% deţinută la Romtelecom şi a cerutOTE, acţionar majoritar cu 56%, să înainteze o ofertă în termen deo lună de zile. DT este cel mai mare acţionar al grupului OTE, cuun pachet de 30% din acţiuni, urmat de statul elen, cu 20%.

Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a estimat valoareapachetului de acţiuni al statului la 1 mld. euro, în timp ceanaliştii din Grecia au estimat tranzacţia la mai puţin de 300 mil.euro. "Business case-ul (achiziţiei acţiunilor Romtelecom - n.red.) este unul bun în sine", a declarat Kerkhoff într-un interviuacordat cotidianului Financial Times Deutschland, adăugând însă că"există numeroase incertitudini din cauza competiţiei dure pepreţuri din România".

Ca şi pentru alte multinaţionale telecom, România reprezintă oproblemă pentru Deutsche Telekom din cauza tarifelor care au scăzutpe fondul competiţiei dure de pe piaţa locală. Cinci mari grupuritelecom concurează pe o piaţă de 4 mld. euro pe an: Orange,Vodafone, OTE / DT (prin Romtelecom, Cosmote şi Zapp), RCS&RDSşi UPC. Problema tarifelor mici din România este accentuată şi decontextul economic dificil şi de perspectivele fragile de creştereeconomică.

Rezerva DT de a aproba o tranzacţie de câteva sute de milioanede euro în România este accentuată şi de rezultatele sub aşteptăriale grupului elen OTE. Această situaţie trebuie să se schimbe, iarDT vrea să-şi salveze investiţia în OTE prin măsuri radicale, careduceri de personal sau de salarii, a spus Kerkhoff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO