Business Hi-Tech

Deutsche Telekom şi Vodafone: fără o fuziune, pe piaţa telecom din Grecia va urma un faliment

Deutsche Telekom şi Vodafone: fără o fuziune, pe piaţa telecom din Grecia va urma un faliment

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

21.11.2011, 00:05 1127

Grupurile Deutsche Telekom (Germania) şi Vodafone (Marea Britanie), care au înregistrat împreună pierderi de 6,4 mld. dolari din investiţiile făcute în Grecia, presează acum autorităţile de reglementare să le permită operatorilor de telefonie mobilă să fuzioneze pentru a rămâne profitabili în condiţiile în care Atena se îndreaptă spre al cincilea an de recesiune, scrie Bloomberg.

Vodafone a demarat în urmă cu mai mult de două luni negocieri pentru o posibilă fuziune cu rivalii de la Wind Hellas, dar cele două părţi nu au ajuns încă la un acord cu care să meargă la autorităţi pentru a obţine un OK. O asemenea fuziune ar duce la crearea unui duopol, în care liderul de piaţă ar fi grupul elen OTE, din care Deutsche Telekom deţine 40%. Grecii de la OTE sunt şi proprietarii companiilor locale Cosmote, Germanos, Romtelecom şi Zapp - cu un business anual de peste 1,2 mld. euro.

"Dacă această fuziune nu este aprobată atunci veţi vedea în curând o nouă companie în faliment pe piaţă", a declarat Michael Tsamaz, CEO al grupului elen OTE, în cadrul unei conferinţe organizate săptămâna trecută la Barcelona de banca de investiţii Morgan Stanley.

Piaţa de telefonie mobilă din Grecia s-a comprimat puternic, iar consumatorii se tem că noile măsuri de austeritate le vor reduce din nou puterea de cumpărare.

OTE, care are 7,9 milioane de clienţi pe telefonie mobilă, a înregistrat o scădere de 10% a veniturilor în primele nouă luni ale anului, în timp ce Vodafone Grecia a redus valoarea activelor sale de pe această piaţă cu 713 mil. dolari. Este greu de crezut că o solicitare oficială de aprobare a fuziunii între Vodafone Grecia şi Wind Hellas va fi depusă la Comisia Europeană înainte de luna decembrie, în condiţiile în care negocierile grupului britanic cu proprietarul celuilalt operator - compania americană Largo Ltd., stagnează, potrivit unui articol publicat de publicaţia ele­nă Kathimerini.

"Prin consolidare credem că putem continua investiţiile", a declarat Vittorio Colao, CEO al grupului Vodafone, la conferinţa Morgan Stanley din Barcelona. "Fără o consolidare, nu sunt sigur (că vom avea un business case pentru investiţii în Grecia - n. red.)", a spus Colao.

"Prefer să avem o piaţă mai puţin fragmentată, cu mai mulţi jucători dominanţi", a declarat Michael Tsamaz. O asemenea piaţă ar genera "încredere că va aduce profitabilitate pe termen lung" în timp ce pe o piaţă cu mai mulţi jucători mai mici aceştia "ar urmări doar să-şi măreacă numărul de clienţi pentru a fi scoşi la vânzare mai târziu".

Grupurile Deutsche Telekom, OTE şi Vodafone sunt prezente şi pe piaţa din România. Vodafone este în România numărul doi pe telefonie mobilă şi unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO