Business Hi-Tech

Din iunie, televiziune HD prin cablu de la RCS&RDS si prin satelit si cablu de la Romtelecom

Din iunie, televiziune HD prin cablu de la RCS&RDS si prin satelit si cablu de la Romtelecom
28.05.2010, 00:00 835

RCS&RDS si Romtelecom, numarul unu si trei de pe piatalocala de servicii TV, vor lansa luna viitoare, cu cateva zileinainte de inceperea Campionatului Mondial de fotbal din Africa deSud servicii de inalta definitie (HD), incercand astfel sa generezenoi surse de venituri, au anuntat cei doi operatori in cadrulconferintei Ziua Comunicatiilor, organizata de compania Agnor HighTech.

Romtelecom, numarul trei pe piata de servicii TV, va lansa pepatru iunie serviciile HD atat pentru clientii prin satelit aiplatformei Dolce, cat si pentru clientii abonati la compania sa decablu TV (NextGen). Romtelecom are aproximativ 950.000 de clientipe TV, dintre care circa 30.000 pe cablu TV, 10.000 pe platformaIPTV, iar diferenta pe satelit. Clientii IPTV au deja acces laservicii TV HD. Toti clientii de televiziune digitala RomtelecomDolce se pot abona la pachetul Dolce HD, care contine in acestmoment posturile TVR HD, ProTV HD, Sport.ro HD si DiscoveryShowcase HD la tariful de 4,9 euro, fara TVA, a declarat OvidiuGhiman, director executiv strategie si dezvoltarea afacerii alRomtelecom.

Standardul HD asigura imagini de pana la cinci ori mai claredecat transmisiile standard insa clientii trebuie sa detina untelevizor HD Ready sau Full HD si un nou echipament de receptie(set top box) pentru a urmari emisiunile HD.

Clientii Romtelecom pot achizitiona echipamentele HD la tarifecare incep de la 49 euro, fara TVA. Un client care achizitioneazamai multe set top boxuri va plati pentru al doilea pana la alpatrulea echipament 69 de euro (fara TVA). Clientii care auabonament Dolce Flexi trebuie sa plateasca 99 de euro (fara TVA)pentru fiecare echipament.

RCS&RDS, numarul unu pe piata locala TV, va lansa in lunaiunie servicii HD, urmand ca abonatii societatii sa vizionezemeciurile Campionatului Mondial de fotbal in acest standard, adeclarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare aloperatorului. "Initial serviciile HD vor fi oferite clientilor princablu TV. Vom anunta in cateva zile pretul pachetelor de programesi al echipamentelor HD", a declarat pentru ZF Valentin Popoviciu."De asemenea, RCS&RDS va lansa in iunie serviciile preplatitede telefonie mobila si internet", a adaugat el.

Societatea furnizeaza servicii de telefonie fixa, mobila (3G),acces la internet si retransmisie a programelor TV. In afara deRomania, RCS&RDS este prezenta in alte sase state din Europa -Ungaria, Spania, Slovacia, Croatia, Cehia si Serbia.

Serviciile de internet si televiziune si numarul de minutevorbite in medie la telefonul mobil se numara printre putiniiindicatori ai pietei locale de telecom care s-au aflat pe crestereanul trecut, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Nationalade Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Cifrele ANCOM arata ca la finele anului 2009 numarul de abonatila serviciile de retransmisie programe audiovizuale a avansat cu3%, la 5,8 milioane. "Numarul de abonati prin retele de cablutotalizeaza 3,48 milioane, in usoara scadere, de 0,4%, fata de2008, din care 0,32 milioane receptioneaza programele TV in formatdigital", a declarat Bogdan Iana, directorul Directiei administrarespectru si resurse de numerotatie din cadrul ANCOM. Potrivit ANCOM,numarul de abonati prin retele satelit (DTH) a avansat in 2009 cu8,4%, la 2,33 milioane.

Volumul traficului de voce initiat in retelele mobile detelefonie a crescut cu 39% in 2009, la 42 miliarde de minute,corespunzator unui numar de 21 miliarde de apeluri, nivel superiorcu 25% fata de anul precedent. "Traficul efectuat in medie lunar deun utilizator a insumat doua ore si 22 de minute, avansul fata de2008 fiind de 28 de minute, in timp ce numarul de mesaje scrisetrimise a ajuns la 25, cu 64% mai mult fata de anul precedent", aspus Iana.

Potrivit datelor ANCOM, peste sapte miliarde de mesaje scrise(SMS-uri) au fost transmise in 2009, cu 73% mai mult fata de anulprecedent, din care 90% catre reteaua proprie. Rata de penetrare atelefoniei mobile a crescut cu 4,4 puncte procentuale in 2009, la118,2%.

"Numarul de conexiuni de acces la internet in banda larga lapuncte fixe a urcat 12%, la 2,8 milioane, din care 2,5 milioanepentru abonati persoane fizice si 0,3 milioane pentru abonatipersoane juridice. Rata de penetrare la 100 de locuitori sesitueaza la 13,1%, iar la 100 de gospodarii - 34,2%", a spusreprezentantul ANCOM.

El a adaugat ca numarul conexiunilor active de acces la internetin banda larga la puncte mobile a ajuns la 2,5 milioane, increstere cu 66% fata de 2008.

Ce au anuntat operatorii de comunicatii

  • RCS&RDS va lansa in iunie servicii de televiziune de inaltadefinitie (HD), initial doar pentru clientii serviciilor de cabluTV. Compania urmeaza sa anunte in "cateva zile" pretul pachetuluiHD si al echipamentelor necesare pentru receptionarea serviciului.De asemenea, compania va introduce in iunie si servicii detelefonie mobila si internet prin cartele preplatite.
  • Romtelecom va lansa pe 4 iunie servicii de televiziune HDpentru clientii abonati la televiziunea prin satelit sau prin cablu(prin compania Nextgen). Pretul pachetului de programe HD este de4,9 euro pe luna. Pretul echipamentelor HD variaza intre 49 si 99de euro. Romtelecom este primul operator local care lanseazateleviziune HD prin satelit.
  • Vodafone - numarul doi pe piata locala de telefonie mobila alansat Vodafone PC Protection, un pachet de securitate IT, pentruprotejarea calculatorului impotriva amenintarilor informatice,disponibil pentru clientii noi si existenti ai serviciilor deinternet mobil ai companiei. Serviciul Vodafone PC Protection estedisponibil la un tarif de 1 euro / licenta lunar (tarif fara TVA),fara a fi necesara incheierea unui contract si fara perioada minimacontractuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO