Business Hi-Tech

Distribuitorul ElkoTech asteapta 46 mil. dolari

25.02.2009, 19:15 61

Distribuitorul de produse IT ElkoTech Romania estimeaza anul acesta atingerea unui volum al afacerilor de aproape 46 mil. dolari (31,4 mil. euro), nivel similar cu cel inregistrat la finele lui 2008.

Compania a raportat un avans de 8% al rulajului anul trecut, fata de nivelul de 42,5 mil. dolari (31 mil. euro) consemnat in 2007. Distribuitorul avea in plan cresterea afacerilor cu 20%.
"Bugetul initial a prevazut o crestere cu 20%, dar evolutia pietei din a doua parte a anului, cu preponderenta din ultimul trimestru, a impus o revizuire a procentului de crestere", a declarat Mircea Ciucur, director general al companiei, citat de Mediafax.
El spune ca vanzarile de echipamentele mobile au avut cea mai mare contributie la majorarea afacerilor. Ponderea acestora in totalul vanzarilor a crescut cu 15 puncte procentuale fata de 2007.
"Cresterea a venit din vanzarile de echipamente Acer, in special notebook-uri si monitoare", explica Ciucur, care a mai precizat ca profitul companiei a scazut drastic pe fondul reevaluarilor de la sfarsitul anului.
"Cresterea exponentiala a cursului de schimb, corelata cu reevaluarea datoriilor catre furnizori si a creditelor bancare de la sfarsitul anului, a fost elementul care a condus la aceasta scadere."
El a precizat ca efectele crizei internationale au inceput sa se simta din luna octombrie a anului trecut - atat prin diminuarea comenzilor, cat si prin intarzieri la plata facturilor. "Nu au existat, pana acum, anulari de contracte de distributie, dar cifrele prognozate de clientii nostri pentru primul trimestru al acestui an au scazut simtitor", a precizat Ciucur. Reteaua de parteneri cuprinde circa 1.200 companii, din care aproximativ 700 sunt active, adica au cel putin o achizitie pe luna. ElkoTech Romania are 36 de angajati si estimeaza ca acest numar va ramane costant in 2009.
Compania a fost infiintata in 1999 si face parte din grupul de companii Elko din Letonia, care detine 51% din titluri. ElkoTech mai are ca actionari patru persoane fizice, printre care se numara si directorul general Mircea Ciciur, cu o participatie de 16,5%. Elko are peste 500 de angajati si activeaza in noua tari. Grupul a inregistrat in anul 2007 venituri de peste un miliard de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO