Business Hi-Tech

Dupa un sfarsit de an peste asteptari, Apple estimeaza acum ca urmeaza trei luni slabe

Dupa un sfarsit de an peste asteptari, Apple estimeaza acum ca urmeaza trei luni slabe

iPod, produsul care a relansat businessul Apple, incepe sa fie eclipsat de catre iPhone si sistemele Macintosh

24.01.2008, 19:17 16

Compania americana Apple, producatorul dispozitivelor iPod, iPhone si al computerelor Macintosh, a inregistrat o scadere de 10% pe bursa din Frankfurt, dupa ce estimarile pentru al doilea trimestru fiscal au ratat asteptarile analistilor, scrie Bloomberg.
Tilturile Apple au scazut la 139,93 dolari (96,6 euro) la deschiderea bursei si s-au depreciat cu 13%, la 134,81 dolari (93,06 euro) dupa inchidere. Daca aceasta evolutie se mentine si pe NASDAQ, Apple va inregistra cel mai mare declin din ultimii sase ani.
Computerele Macintosh si iPhone au sustinut cresterea Apple in primul trimestru (incheiat in decembrie), pentru care compania a raportat un avans de 57% al profitului, la 1,58 mld. dolari (1,09 mld. euro), sau 176 de centi pe actiune, comparativ cu nivelul de 1 mld. dolari (0,69 mld. euro), sau 114 centi pe actiune, inregistrat in perioada similara a anului trecut. De asemenea, veniturile Apple au urcat de la 7,1 mld. dolari (4,9 mld. euro), la 9,6 mld. dolari (6,62 mld. euro).
Insa, pentru trimestrul curent, Apple se asteapta la o scadere de circa 6% a veniturilor, la 6,8 mld. dolari (4,69 mld. euro), si un profit de 94 de centi pe actiune. Analistii de pe Wall Street estimau un profit de 109 centi pe actiune la venituri de 7 mld. dolari (4,83 mld. euro).
Peter Oppenheimer, directorul financiar al Apple, a oferit doua motive pentru nivelul scazut al previziunilor companiei - scaderea vanzarilor de software si declinul firesc al economiei dupa perioada de sarbatori. Caderea economiei ar avea potentialul de a afecta companii precum Apple, care se bazeaza pe consumatori sa cheltuiasca sute de dolari pentru produsele lor.
Analistii sunt de parere ca promovarea intensa a iPhone-ului si a noilor computere precum MacBook Air au afectat vanzarile iPod-urilor, linia de business care a sustinut cresterea companiei in ultimii ani. Practic, businessul Apple si-a revenit dupa ce compania a lansat in 2001 primul player iPod.
Urmatoarele generatii ale iPod au reusit sa creasca atat vanzarile gamei de computere desktop iMac, cat si vanzarile portabilelor MacBook.
Apple a comercializat 22,1 milioane de iPod-uri in T1, cu 5% peste recordul stabilit in perioada de sarbatori din 2006. In luna septembrie, compania a lansat un nou model Nano care poate reda clipuri video, precum si iPod Touch, care utilizeaza aceeasi interfata multi-touch prezenta si pe iPhone.
iPhone a ramas un factor important de crestere, compania comercializand 2,3 milioane de unitati in T1. In trimestrul precedent, Apple a vandut 1,39 milioane, iar Oppenheimer a mentinut estimarea conform careia Apple va comercializa 10 milioane de iPhone-uri in 2008. Vanzarile computerelor Macintosh au crescut cu 47%, la 3,55 mld. dolari (2,45 mld. euro), iar compania a livrat 2,3 milioane de sisteme Macintosh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO