Business Hi-Tech

Eficienta ramane o problema pentru afacerile OTE in Romania

Eficienta ramane o problema pentru afacerile OTE in Romania
01.07.2009, 18:44 32

Preluarea Zapp de catre grupul Cosmote rezolva o mare problema pentru afacerile OTE in Romania, respectiv intrarea pe piata serviciilor 3G, insa nu schimba cu nimic ci chiar adanceste decalajul din punctul de vedere al eficientei in fata gigantilor Orange si Vodafone.
Un calcul sumar arata ca, la o adunare simpla, afacerile OTE in Romania au atins peste 1,3 miliarde de euro, insa ele sunt faramitate intre patru companii: Romtelecom, Cosmote, Germanos si, mai nou, Zapp. OTE concureaza astfel prin patru entitati legale diferite cu Orange si Vodafone, avand astfel din start un handicap birocratic in cursa pentru profit.
Achizitia Zapp complica lucrurile si din punct de vedere tehnic: Zapp are o retea nationala in tehnologie CDMA si una in tehnologie 3G, care acopera 23 de orase. Cele doua retele se adauga celei GSM de la Cosmote si unei alte retele, in tehnologie CDMA, care se afla in plina expansiune si apartine Romtlecom.
OTE va trebui sa-si consolideze si echipele tehnice. Pe langa cele detinute deja de OTE, Zapp vine cu un centru tehnic in localitatea Balotesti, aflata la cativa kilometri de Bucuresti, dar si cu un staff tehnic care a fost mutat recent in complexul Sema Park din Capitala. Romtelecom, Cosmote si Germanos aveau deja sedii centrale diferite in Bucuresti.
Problemelor tehnice, juridice si birocratice li se adauga si participatia pe care o detine inca statul roman la Romtelecom, fapt care poate complica eventualele demersuri ale OTE si Deutsche Telekom de a-si simplifica operatiunile din Romania.
Preluarea Zapp aduce si alte necunoscute: ce se intampla cu planurile tarifare actuale, cu serviciile de telefonie prin internet de pe mobil - un "tabu" in lumea multinationalelor telecom din lume sau cu serviciile de voce prin reteaua CDMA. Nu este clar nici ce se va intampla cu brandul Zapp - o marca folosita inca de Saudi Oger in Portugalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO