Business Hi-Tech

Europa asteapta cu nerabdare iPhone

23.05.2007, 18:17 11

Apple iPhone este printre putinele telefoane mobile care au reusit sa starneasca interesul consumatorilor inca inainte de lansarea pe piata, scrie International Herald Tribune. De cateva saptamani, pasionatii de tehnologie si analistii telecom din Europa asteapta cu nerabdare semnarea unui acord de confidentialitate cu Apple ce le va permite testarea primelor dispozitive iPhone. Pentru restul europenilor raman doua intrebari cruciale: unde si cand?
Apple a anuntat comercializarea iPhone in Statele Unite incepand cu luna viitoare. Dispozitivul va fi lansat in Europa in decursul anului 2007, urmand sa ajunga in Asia in 2008.
Compania nu a dorit sa precizeze cum anume va fi distribuit iPhone in Europa, ceea ce a dus la speculatii in privinta posibilelor parteneriate cu operatorii telecom. Pe piata fragmentata din Europa, strategia companiei va fi cu siguranta diferita de cea intrebuintata in Statele Unite, care initial asigura exclusivitate operatorului AT&T. Miza este mare pentru operatori, intrucat consumatorii sunt de obicei fideli produselor si marcii Apple.
Conform unui studiu efectuat de firma de cercetare britanica Canalys, pe un esantion de 2.000 de europeni, aproximativ o jumatate din posesorii iPod au declarat ca se gandesc la achizitionarea unui iPhone. Un sondaj online efectuat de Shiny Media din Marea Britanie releva faptul ca 25% din persoanele intervievate si-ar schimba operatorul telecom doar pentru a putea cumpara un dispozitiv iPhone.
Un factor important ce va determina cine anume va distribui iPhone in Europa este incorporarea tehnologiei 3G, in care operatorii europeni au investit sume considerabile. Initial, dispozitivele iPhone comercializate in Statele Unite nu vor dispune de tehnologie 3G.
Daca iPhone pentru Europa va ingloba 3G, operatorii care vor putea distribui dispozitivul sunt T-Mobile, care detine licente in Germania, Austria si Marea Britanie, si 3, care detine licente in Austria, Danemarca, Irlanda, Italia, Norvegia, Suedia si Marea Britanie.
"Acesti doi operatori au o viziune deschisa asupra modului in care telefoanele 3G ar trebui sa fie oferite consumatorilor", a declarat Carolina Milanesi, analist la firma de cercetare Gartner.
In cazul operatorului 3, Milanesi a amintit de pachetul "X Series", care ofera clientilor un tarif fix pentru transmisii de date. Situatia va fi cu totul alta la T-Mobile, care a abandonat strategia care necesita utilizarea dispozitivelor proprii.
"Aceasta viziune este complet diferita de strategia Vodafone", a mai spus Milanesi.
Desi Vodafone este cel mai mare operator de telefonie mobila din Europa, analistul de la Gartner considera ca planul de afaceri Vodafone s-ar putea sa nu se integreze cu strategia Apple.
In prezent, Vodafone utilizeaza serviciul "Vodafone Live" pentru a comercializa muzica in format digital, iar Apple iTunes ar putea fi considerat un competitor direct.
Contactati de ZF, oficialii IRIS, distribuitor Apple in Romania au precizat ca nu pot oferi alte detalii despre disponibilitatea iPhone pe piata locala decat data estimata a lansarii pe continent - trimestrul patru al anului curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO