Business Hi-Tech

Europenii pregatesc o alternativa la Google si pe segmentul cautarii online

13.01.2006, 20:25 25

Mai multe companii si institutii europene finanteaza Quareo, un motor de cautare pe Internet care sa concureze Google.

La scurt timp dupa ce elita europeana s-a reunit pentru a contracara proiectul Google de a scana cartile din bibliotecile lumii a iesit la iveala si faptul ca este in pregatire si un motor de cautare online pentru continut multimedia.

Asta dupa lansarea cu succes a proiectului Galileo, care vrea sa inlocuiasca sistemul de localizare prin satelit GPS (Global Positioning System) realizat de americani. Mai mult, francezii au anuntat de asemenea recent initiativa de a lansa o televiziune de stiri concurenta pentru CNN si BBC.

Botezat Quaero, serviciul de cautare online este promovat de producatorul francez de electronice Thomson si sustinut de o serie de parteneri cu nume grele: France Telecom, Deutsche Telekom si altii. Deocamdata nu exista un rezultat concret: se recruteaza specialisti software din centerele tehnologice de pe batranul continent si se traseaza primele planuri legate de acest proiect.

Bineinteles, proiectul se bucura de sprijinul unor agentii guvernamentale, raspunzand de altfel nelinistilor presedintelui Jacques Chirac, cel care a atras atentia asupra faptului ca Europa trebuie sa concureze America si in domeniul tehnologiei. "Trebuie sa raspundem provocarilor lansate de gigantii americani precum Google sau Yahoo", a apreciat Chirac intr-un discurs rostit saptamana trecuta. "Pe viitor, ceea ce nu va fi disponibil online, va deveni invizibil pentru restul lumii", a mai spus el conform presei franceze.

Planurile suna bine, insa posibilitatea de a concura real gigantii americani sunt destul de limitate. Mai ales pentru o companie aflata la inceput de drum. Google, Microsoft si Yahoo au investit masiv si au lansat deja in teste serviciile de cautare multimedia. Exista si companii start-up care au devenit extrem de populare, precum Blinkx, care s-a specializat in cautare de fisiere video.

"Din cauza ca acest continut multimedia se inmulteste exponential, va fi tot mai greu sa identifici fisierele respective, iar industria are nevoie de sisteme de cautare performante", spun oficialii Quaero.

In acest moment, continutul multimedia este furnizat in diverse standarde, pe diverse formate si pe o multime de suporturi, avand la baza PC-ul si telefonul mobil.

Cu toate acestea, nu este optimizat in vreun fel pentru motoare de cautare si nici nu exista sisteme de arhivare care sa permita regasirea fisierelor dorite. Responsabilii Thomson implicati in proiect sustin ca actualele solutii de pe piata nu raspund in mare masura nevoilor publicului, astfel ca proiectul isi propune sa gaseasca o alternativa viabila.

Obiectivele Quaero sunt simple: sa sprijine realizarea unor solutii corporate in domeniul cautarii multimedia, pe baza unor tehnologii noi si inovatoare, care sa usureze lucrul cu fisierele de acest tip. "Vrem sa furnizam utilizatorilor si companiilor unelte eficiente pentru a cauta aceste fisiere multimedia precum si solutii pentru navigarea rapida in continutul de acest tip", spun oficialii companiei franceze.

Pentru a raspunde mai bine acestor cerinte, Quaero si-a propus intai sa realizeze o infrastructura hardware complexa, care sa permita arhivarea si indexarea de fisiere multimedia. Este nevoie de asemenea de sisteme de interconectare avansata, pentru a crea clustere de tipul celor folosite de Google (retele de computere, chiar situate in locatii diferite).

Compania a identificat de asemenea elemente absolut necesare realizarii unui astfel de proiect: aplicatii care sa transforme fisiere audio in text corect, programe care sa separe fisierele video in imagini, aplicatii care sa recunoasca personaje si cladiri in cadrul unei fotografii digitale.

Planurile cuprind faptul ca tehnologia Quaero va putea fi accesata atat de pe calculator, cat si de pe echipamente mobile sau de buzunar, inclusiv telefoane mobile. Tehnologia va fi vanduta in special spre companiile media, televiziuni si altele asemenea. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO