Business Hi-Tech

Euroweb Romania si Ungaria au costat 30 mil. dolari

21.12.2005, 18:53 26

Compania telecom Euroweb International a semnat un acord cu operatorul ungar Invitel Tavkozlesi Szolgaltato pentru vanzarea filialelor din Romania si Ungaria.

Tranzactia s-a ridicat la 30 de milioane de dolari (25 mil. euro), conform oficialilor Euroweb.

"Euroweb Romania si Ungaria vor deveni proprietatea Invitel, dar vor pastra echipele de management si nu-si vor schimba obiectul de activitate, avand in vedere ca noul proprietar este tot un operator telecom si nu un fond speculativ", a declarat pentru ZF Laurentiu Stan, country manager al filialei romanesti a Euroweb. Totusi, cele doua filiale vor trece probabil printr-un proces de rebranding, a spus Stan.

Invitel este al doilea operator de pe piata ungara de telecomunicatii fixe, dupa Matav. Actionarul principal al Invitel este compania olandeza Matel Holding NV, cu 83%, iar fondul AIG Investment Fund, care controleaza jumatate din Matel Holding NV, urmareste o strategie pe termen lung de investitii in regiune, conform lui Stan. "AIG are pregatiti peste 600 de milioane de dolari pentru achizitii in tarile din jurul Romaniei", a mai spus el.

"Credem ca pretul de 30 de milioane de dolari reflecta succesul strategiei noastre de fuziuni si achizitii pe care am implementat-o in ultimii ani. Dupa inchiderea vanzarii celor doua filiale cu activitati de internet si telecom, ne uitam la noi posibilitati de afaceri in sectorul IT si, folosindu-ne de experienta acumulata, sa repetam succesul avut in sectoare de piata similare", a declarat directorul general al Euroweb, Csaba Toro.

Potrivit Euroweb, 98% din valoarea tranzactiei - 29,4 milioane de dolari (24,4 mil. euro) - va fi platita la finalizarea acordului, restul de 2% urmand a fi achitat dupa eliberarea de catre un auditor a unui document care sa certifice ca cele doua filiale nu au datorii.

Vanzarea celor doua subsidiare va trebui aprobata de autoritatile de reglementare a concurentei din Ungaria, precum si de actionarii Euroweb, a mai spus Laurentiu Stan.

Euroweb va continua sa activeze in Europa Centrala si de Est prin intermediul diviziei sale de consultanta IT, Navigator Informatika.

Veniturile obtinute de Euroweb Romania in primele noua luni ale anului au atins 12,5 milioane de dolari, in crestere cu 37% (3,37 milioane de dolari) fata de acelasi interval al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO