Business Hi-Tech

Fabrica de PC-uri din grupul Altex a ramas fara sefi

Fabrica de PC-uri din grupul Altex a ramas fara sefi
09.07.2009, 21:58 567

Asamblatorul local de computere personale Complet Electro Serv (CES), parte a grupului Altex, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, a ramas fara management, dupa plecarea directorului executiv Gabriel Jitaru si a directorului de operatiuni Mihai Traistaru.
Surse din piata au precizat ca Gabriel Jitaru ar fi parasit compania in urma cu cateva saptamani, informatie confirmata de catre Mihai Traistaru, fost director de operatiuni, care a plecat din CES in urma cu trei saptamani. El ocupa in prezent functia de director de achizitii in cadrul celui mai mare retailer online de pe piata locala, eMAG. Directorul de marketing al CES, Iuliana Speriatu, a parasit compania la finele anului trecut.
Jitaru nu a putut fi contactat pentru a comenta informatiile, iar Dan Ostahie, patronul grupului Altex, nu a dorit sa ofere comentarii. Pe de alta parte, alte surse din piata au precizat ca linia de productie a Complet Electro Serv nu ar mai produce PC-uri in prezent, din cauza stocului mare de produse pe care inca nu l-a lichidat. "Compania are stocuri foarte mari din trecut pe care incearca sa le vanda. Piata fiind la un nivel scazut si nexistand alte comenzi, nu mai au de ce sa produca", a precizat o persoana apropiata situatiei.
Ostahie a infirmat informatia, precizand ca activitatea operationala a CES se afla doar la un nivel mai scazut.
Conform datelor din piata, vanzarile de computere dekstop - principala linie de business a asamblatorilor locali - se afla in cadere libera.
Cifrele firmei de cercetare IDC arata un declin de peste 60% al pietei totale in primul semestru.

Dan Ostahie a adaugat ca trimestrul al doilea a adus o scadere a vanzarilor de produse IT in cadrul Altex, atat pe segmentul laptopurilor, cat si pe cel al desktopurilor. "Piata de laptopuri s-a restrans fata de anul trecut, insa procentul de scadere nu este la fel de mare ca in cazul desktopurilor. Nu se vad semne de stabilizare in trimestrul al treilea, dar piata si-ar putea reveni in T4."
Dragos Simion, presedintele consiliului de administratie al retailerului Flamingo, unul dintre principalii concurenti ai Altex, afirma ca segmentul IT a scazut cel mai mult din toata piata de electronice, cu circa 60% fata de anul trecut. "Este destul de clara tendinta. Pentru ca avem o activitate sezoniera, trimestrul al patrulea va fi oricum mai sus decat primele trei trimestre din 2009, insa nu neaparat mai mare decat aceeasi perioada din 2008", a adaugat Simion.
Pe piata electroIT mai activeaza si Domo, al doilea jucator dupa veniturile consemnate in 2008. Gabriel Jitaru, 42 de ani, a absolvit Facultatea de electrotehnica a Universitatii Tehnice din Iasi si lucreaza pentru Altex din anul 1995. Din 2004 conduce operatiunile producatorului de PC-uri Complet Electro Serv. Jitaru a fost timp de un an directorul de service al CES, iar in perioada 1998 - 2003 a ocupat o functie similara in cadrul Altex. 
Conform declaratiilor anterioare ale acestuia, CES detine cea mai moderna linie de asamblare de PC-uri din sud-estul Europei, avand o capacitate de productie de aproximativ 1.500 de computere pe zi, respectiv un PC pe minut. 
Linia de asamblare este modulara, poate fi extinsa in orice moment si poate fi adaptata pentru a produce si alte componente, precum telefoane mobile sau unitati optice CD/DVD. Cele 20 de statii de lucru permit asamblarea simultana a mai multor configuratii diferite, iar procedura de testare si instalare software este automatizata, eliminand erorile umane.
CES, cu sediul in Piatra-Neamt, produce PC-uri atat in segmentul de sisteme desktop (prin brand-urile Davio si Myria), cat si in segmentul de laptopuri (prin brand-ul Myria). Compania anticipa un rulaj de 28 mil. euro in 2008.
Mihai Traistaru a fost directorul de operatiuni al CES in perioada 2003 - 2009. Anterior, a lucrat mai putin de un an ca director de productie in cadrul distribuitorului IT&C Tornado Sistems si a fost timp de zece ani directorul tehnic al retailerului IT&C Blue Ridge International. 
A absolvit cursurile Universitatii Politehnica Bucuresti si detine un MBA in finante.
Traistaru a asigurat conducerea CES pentru o perioada scurta de timp, de la plecarea lui Gabriel Jitaru. Functia de conducere urma sa fie preluata de o persoana din cadrul departamentului de service. Iuliana Speriatu a fost directorul de marketing al CES timp de doi ani, intre 2006 si 2008. Anterior, a lucrat ca director de marketing si coordonator PR/ marketing in Ager Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO