Business Hi-Tech

Facebook a mai atras o investitie de 60 mil. de dolari

31.03.2008, 19:45 23

Reteaua sociala Facebook a atras o noua investitie in valoare de 60 de milioane de dolari din partea miliardarului Li Ka-shing, prin intermediul fundatiei controlate de acesta, scrie presa internationala.
Astfel, valoarea totala a pachetului de actiuni detinut de miliardarul din Hong Kong in compania americana se ridica la 120 de milioane de dolari. Li controleaza in prezent 0,8% din Facebook, in timp ce Microsoft detine 1,6% din reteaua sociala evaluata la 15 miliarde de dolari.
Li mai detine un pachet de 0,4% din Facebook in urma unei investitii finalizate anul trecut si care a urmat acelasi pret pe actiune ca in cazul tranzactiei in urma careia Microsoft a cumparat un pachet de actiuni la Facebook in valoare de 240 de milioane de dolari in luna octombrie a anului trecut.
Infiintata in 1980, fundatia Li Ka-shing s-a orientat catre finantarea mai multor tipuri de proiecte - din sectorul sanatatii, educatiei, protectiei mediului. Li s-a mai aflat si printre primii investitori ai operatorului de telecomunicatii Hutchinson Whampoa.
In cadrul primei runde de finantari, din 2004, Facebook a atras investitii de aproximativ 40,7 milioane de dolari din partea unor grupuri de investitori, printre care si cofondatorul PayPal, Peter Thiel.
Mark Zuckerberg (23 de ani), fondatorul Facebook, a deschis reteaua sociala in afara bazei initiale de studenti in urma cu aproximativ 18 luni, site-ul detinand in prezent peste 47 de milioane de utilizatori. Reteaua sociala rivala, MySpace, controlata de Rupert Murdoch, detine aproximativ de 100 de milioane de utilizatori inregistrati.
Murdoch, presedinte si director executiv al News Corp., si-a manifestat in trecut intentia de a prelua Facebook, dar de fiecare data a refuzat sa continue, apreciind drept exagerata evaluarea retelei sociale. Murdoch a preluat integral Myspace prin intermediul News Corp. in 2005 pentru suma de 580 de milioane de dolari.
Zuckerberg a primit in vara anului trecut o oferta de un miliard de dolari din partea companiei americane Yahoo!, pe care a refuzat-o.
La inceputul acestui an, oficialii companiei americane AOL au recunoscut ca poarta negocieri pentru preluarea retelei sociale Bebo pentru 850 de milioane de dolari, realimentand speculatiile potrivit carora site-urile de acest gen sunt supraevaluate, cu toate ca nu returneaza profituri pentru moment.
In acest sens, din luna octombrie a anului trecut, Facebook le permite utilizatorilor sai sa dezvolte aplicatii pe baza platformei retelei sociale, precum jocuri si alte instrumente practice de divertisment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO