Business Hi-Tech

Facebook vrea să obţină 10,6 mld. $ de la investitori

Facebook vrea să obţină 10,6 mld. $ de la investitori

Foto AFP

Autor: Marius Oncu, Adrian Seceleanu

07.05.2012, 00:04 173

Primul rating acordat de o companie de investiţii financiare pentru titlurile Facebook de când reţeaua socială a anunţat ce sumă vrea să obţină prin listare este unul pozitiv, care estimează că preţul pe acţiune ar putea ajunge la 44 de dolari, scrie Bloomberg.

Recomandarea aparţine companiei Wedbush Securities care şi-a motivat decizia subliniind că Facebook are poten­ţialul de a obţine venituri din ce în ce mai mari din publicitate. Baza mare - în creştere - de clienţi a Facebook va ajuta la creşterea veniturilor din publicitate, mărind veniturile şi profi­ta­­bilitatea, a scris într-o notă către investitori Michael Pachter, analist la compania de investiţii Wedbush din Los Angeles.

Facebook are aproximativ 800 de milioane de utilizatori, dintre care 4,7 milioane sunt din România. Facebook vrea să atragă circa 10,6 mld. dolari prin cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria Silicon Valley, în urma căreia cea mai mare reţea de socializare din lume ar ajunge la o valoare de piaţă apropiată de cea a Amazon, potrivit Reuters.

Reţeaua de socializare, al cărei proiect a început urmă cu opt ani în camera lui Mark Zuckerberg din campusul Harvard, a indicat un interval de preţ de 28-35 dolari pe acţiune, care ar evalua compania la 77-96 miliarde de dolari.

Valoarea ofertei publice iniţiale reflectă creşterea companiei şi aşteptările optimiste privind potenţialul acesteia de a produce bani.

"Cu siguranţă nu am mai văzut niciodată o ofertă publică iniţială de asemenea amploare", a afirmat Lise Buyer, de la firma de consultanţă Class V Group.

Buyer, care a lucrat la oferta publică a Google din 2004, afirmă că semnul de întrebare referitor la o companie deja atât de mare, şi care atrage atât de mulţi bani, este în ce măsură zilele de creştere puternică sunt deja istorie.

Facebook ar putea atrage până la 12 miliarde de dolari dacă vinde la preţul maxim vizat. Dacă în urma unei cereri foarte ridicate Facebook decide să suplimenteze emisiunea, valoarea fondurilor obţinute ar putea ajunge la maxim 13,6 miliarde de dolari, potrivit prospectului ofertei publice iniţiale, publicat de Facebook.

Compania va primi circa jumătate din sumă, 5,6 miliarde de dolari din valoarea estimată de 10,6 miliarde de dolari la un preţ mediu. Circa 4,9 miliarde de dolari vor ajunge în posesia actualilor acţionari.

Acţiunile ar putea fi introduse pentru tranzacţionare încă de pe 18 mai, potrivit unei prezentări pentru investitori obţinută de Reuters. Totodată, intervalul de preţ ar putea fi ajustat în funcţie de reacţia Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO