Business Hi-Tech

Fiorina a plecat, Hewlett-Packard cui ramane?

11.02.2005, 00:00 17

Reactiile la anuntul surprinzator cu privire la concedierea presedintelui Hewlett-Packard, Carly Fiorina, au mers de la trecerea in revista a optiunilor strategice de dezvoltare a companiei pana la critici cu privire la suma primita in compensatie de Fiorina, considerata prea mare de unii analisti.
Specialistii s-au referit si la dificultatea de a alege un succesor pentru Fiorina, spunand ca nu exista nici un favorit si ca procesul ar putea dura chiar 6 luni. Ei au enumerat printre conditiile care trebuie sa existe in CV-ul candidatilor urmatoarele: sa mai fi fost director executiv, sa cunoasca in amanunt industria IT, sa inteleaga cum opereaza o mare companie ca HP si sa fie suficient de tanar ca sa stea la conducere multi ani.
In ceea ce priveste directia in care o va lua HP de acum inainte, parerile sunt impartite. Prima intrebare care se pune este daca HP ar trebui sa ramana un furnizor de tehnologie atat pentru consumatorii individuali cat si pentru companii, scrie Financial Times. Unii analisti de pe Wall Street, printre care si Steve Milunovich de la Merrill Lynch, si-au exprimat parerea ca cele doua directii ale afacerii ar valora mai mult si ar fi mai usor de administrat daca ar fi separate.
Milunovich a spus ca o separare este putin probabila in primele 18 luni dupa ce HP numeste un nou director executiv, dar ca acest lucru s-ar putea intampla pe termen lung.
Astfel, divizia de PC-uri si de imprimante ar trebui desprinsa de restul grupului, scrie Financial Times. Departamentul pentru sectorul enterprise s-ar putea astfel concentra pe nevoile clientilor-companii, fara ca managerii sa mai fie incurcati de problemele specifice clientilor individuali.
Desi si-a pierdut functia de presedinte si director executiv la HP, Carly Fiorina nu a plecat cu mana goala, comenteaza presa internationala. Compania a decis sa ii acorde o plata compensatorie pentru rezilierea contractului in valoare de cel putin 21,1 milioane de dolari (16,5 mil. euro). Suma este considerata mult prea mare de acei analisti care sustin ca platile facute catre directorii executivi ai marilor companii trebuie strict corelate cu performanta companiilor respective. "Oare ce i-ar fi dat in cazul in care compania ar fi mers bine? O tara?!", a spus Jeffrey Sonnenfeld, decan al Scolii de Management din Yale, citat de presa internationala.
Consiliul de administratie nu a avut probabil un sistem coerent de acordare a bonificatiilor catre Fiorina, iar acum se gaseste in pozitia de a o fi concediat desi in contract, ca in cazul oricarei mari companii, nu este trecuta o clauza de "performanta slaba", a comentat un alt analist american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO