Business Hi-Tech

Fostul sef al Orange Romania a ajuns sa conduca cel mai disputat business telecom al Europei din acest moment

Fostul sef al Orange Romania a ajuns sa conduca cel mai disputat business telecom din acest moment
07.09.2009, 00:00 87

Britanicul Richard Moat, 54 de ani, managerul care in patru ani si jumatate a dublat veniturile si baza de clienti ale Orange Romania, a ajuns in centrul atentiei industriei mondiale telecom dupa ce a preluat in primavara acestui an conducerea diviziei din Marea Britanie a Deutsche Telekom, un business ravnit in acest moment de rivalii de la Telefonica (O2), Vodafone si France Telecom (Orange).

Ajungand in varful unui business de 5 miliarde de euro pe una dintre cele mai concurentiale piete telecom din lume, fostul sef al Orange Romania a devenit managerul care a atins cea mai inalta pozitie dintre toti expatii care au plecat din Romania pentru a prelua alte afaceri.

Moat a trecut de la un business anual de 1,3 mld. euro in Romania la unul de peste 4,8 mld. euro, care avea insa mari probleme, cu misiunea de a restructura si eficientiza operatorul de telefonie mobila.

In Romania, pe durata mandatului lui Moat (2004-2008), Orange a obtinut un profit net de aproape 1,7 mld. euro, la afaceri de 5,1 mld. euro. De altfel, prudenta, echilibrul si concentrarea pe costuri sunt cuvintele-cheie care erau rostite cel mai des de managerii de pe piata locala telecom in relatie cu stilul de management promovat de Moat.

Ce a contat in ochii nemtilor: reducerea "brutal de rapida" a costurilor la Orange Danemarca

Imediat dupa ce Moat a preluat mandaul de director general al T-Mobile, presa britanica scria ca managerul a fost ales de Deutsche Telekom pe baza rezultatelor foarte bune obtinute in restructurarea si vanzarea in conditii foarte bune a unui alt operator aflat intr-o situatie dificila, respectiv Orange Danemarca.

"Daca vreti sa stiti la ce sa va asteptati de la Richard Moat, uitati-va la ce a facut la Orange Danemarca. De la o companie pe care France Telecom voia sa o dea gratis, Orange Danemarca a ajuns in doi ani sa valoreze cateva sute de milioane de euro, platiti de TeliaSonera. Insa Moat a obtinut aceste rezultate reducand numarul de angajati de la 1.800 la 900 si alte initiative agresive. Nimic nu a fost sfant in fata initiativelor de reducere a costurilor lansate de Moat - nicio arie nu a ramas neafectata si totul a fost facut brutal de repede (...) Un cuvant potrivit pentru a-l caracteriza pe Moat este acela de 'chirurg'", scria Jogn Strand, CEO al unei companii de consultanta.

Moat la T-Mobile: iPhone adus de pe piata gri, taiere dura a costurilor

Richard Moat si-a facut simtita imediat prezenta la conducerea T-Mobile, conform presei britanice, care a relatat cum operatorul a facut neobisnuitul gest de a cumpara de pe alte piete mobile iPhone pentru a le oferi propriilor clienti de top, care plecau la rivali din cauza acestui terminal.

Dincolo de aceasta decizie, Moat a anuntat si elemente-cheie ale planului sau de reducere a costurilor: reducerea portofoliului de terminale, concedierea angajatilor neperformanti, reevaluarea furnizorilor si renegocierea contractelor - totul pentru a nu afecta marja actuala de profit a operatorului, de 19% din venituri.

Pe langa restructurarea si eficientizarea activitatii, Moat a anuntat ca vrea sa aduca T-Mobile pe locul trei in piata, obiectiv care presupune depasirea fostului sau angajator, Orange (France Telecom).

Strategia de reducere a costurilor, demarata, e drept, inaintea venirii lui Moat, a adus si primele rezultate financiare pozitive pentru operator in al doilea trimestru, cand profitul companiei a urcat fata de T1 cu 30%, la 134 de milioane de lire sterilne.

Oferte de circa 3,5 mld. lire sterline

Vodafone si compania spaniola Telefonica au lansat oferte concurente de circa 3,5 miliarde de lire sterline pentru preluarea operatorului T-Mobile din Marea Britanie, potrivit The Sunday Times. Si Financial Times scrie ca Deutsche Telekom are oferte de la toti marii sai rivali din Marea Britanie.

T-Mobile UK, companie scoasa la vanzare de proprietarul german Deutsche Telekom, are 16,6 milioane de clienti. Licitatia de vanzare se afla in ultimele etape, iar o decizie ar putea fi luata in decurs de cateva saptamani.

Ofertele, discutate de conducerea Deutsche Telekom la sfarsitul lunii trecute, sunt sub asteptarile directorului general al grupului german, Rene Obermann.

Analistii considera ca Obermann prefera o a treia propunere, inaintata de France Telecom, de fuzionare a T-Mobile UK cu Orange. Este insa posibil ca toate ofertele sa fie respinse.

Toti rivalii au motive sa preia T-Mobile

Toti trei operatorii considera ca unificarea cu T-Mobile UK reprezinta o ocazie unica de creare a unui lider puternic pe piata britanica.

Tranzactia ar conferi Vodafone o cota de 40% din veniturile aduse in Marea Britanie de serviciile de telefonie mobila, in timp ce Telefonica ar beneficia de o cota de 43%.

Pentru a evita blocarea tranzactiei, ambele companii au propus diverse concesii.

Totusi, Obermann este reticent sa vanda la pretul actual, de 3,5 miliarde de lire sterline, care ar insemna revizuirea in scadere a valorii activelor.

Deutsche Telekom a suportat costuri de 1,4 miliarde de lire sterline in luna mai, dupa ce T-Mobile UK a pierdut din cota de piata in favoarea concurentilor, iar marjele s-au redus.

Grupul german a revizuit in scadere valoarea diviziei, la 4,5 miliarde de lire sterline, incluzand si datorii de 1,2 miliarde de lire sterline.

A stat cinci ani in Romania

Britanicul Richard Moat a preluat pozitia de CEO al Orange Romania in septembrie 2004. Anterior, el a ocupat pozitia de CEO al Orange Danemarca si Thailanda si a fost International Group Director of Finance in cadrul Orange Group. "Cea mai mare realizare profesionala de pana acum este mentinerea pozitiei de lider pe piata locala de telecomunicatii inca din 2004, in conditiile unei concurente din ce in ce mai puternice", spunea Richard Moat despre mandatul din Romania. El este din aprilie managing director al T-Mobile Marea Britanie. Moat are si o diploma in Corporate Finance and Accounting obtinuta la London Business School. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO