Business Hi-Tech

France Telecom surprinde cu un profit de 3,3 mld. euro

03.08.2007, 19:05 14

France Telecom, a treia mare companie de telefonie din Europa, a anuntat ca profitul in prima jumatate a anului a crescut neasteptat de mult datorita impozitelor mai mici si cresterii numarului de utilizatori ai serviciilor de internet de mare viteza pe piata din Franta, scrie Bloomberg.
Profitul net a crescut cu 41%, la 3,31 mld. euro in S1, comparativ cu nivelul de 2,35 mld. euro inregistrat in perioada similara a anului trecut. Rezultatul raportat de companie a depasit estimarile analistilor, care se asteptau la o scadere a nivelului profitului la 2,28 mld. euro. Veniturile France Telecom au urcat cu 2,1%, totalizand 25,9 mld. euro si depasind cu peste 1,7% suma estimata de analisti.
Actiunile companiei au inregistrat cea mai mare crestere din ultimele noua luni dupa anuntarea rezultatelor financiare, urcand cu 3,3%, la 20,3 euro. De la inceputul anului, titlurile France Telecom s-au depreciat cu 6,2%, in contrast cu avansul de 7,1% al actiunilor Telef?nica, a doua mare companie de telefonie din Europa. Titlurile Deutsche Telekom, liderul pietei, s-au depreciat cu 9,5% din luna ianuarie. Profitul operational France Telecom a urcat cu 1,7% in S1, la 9,42 mld. euro, depasind estimarea de 9,33 mld. euro propusa de analisti.
Profitul obtinut din segmentele de telefo-nie fixa si acces la internet a inregistrat al doilea semestru consecutiv de crestere, urcand cu 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit oficialilor companiei, numarul de clienti ai serviciilor de internet broadband a crescut cu 23% in S1, compensand micsorarea numarului de clienti ai serviciilor de telefonie fixa.
"Cresterea pe segmentul de internet broadband in Franta a compensat evolutia serviciilor traditionale de telefonie. Cu aceste rezultate, suntem increzatori ca ne putem atinge obiectivele", a declarat Gervais Pellissier, directorul financiar France Telecom.
Compania si-a mentinut estimarea initiala conform careia intentioneaza sa stabilizeze marginea profitului operational brut anul acesta si sa atinga un flux de numeral organic de 6,8 mld. euro.
Pe segmentul de servicii wireless, France Telecom a raportat venituri de 4,83 mld. euro, sustinute de o crestere de 5% a veniturilor pe piata din Marea Britanie, la 3 mld. euro. Oficialii companiei au precizat ca divizia de telefonie mobila a crescut si datorita cererii ridicate pe piete emergente, precum Romania si Egipt. In Spania, vanzarile France Telecom au urcat cu 2,6%, totalizand 1,68 mld. euro.
Insa, divizia enterprise a companiei, care gestioneaza infrastructura de comunicatii, a anuntat un declin de 22% al profitului in S1, la 648 mil. euro. Analistii intervievati de Bloomberg estimau o scadere de doar 12% a profitului diviziei.
Oficialii companiei au precizat ca acest declin reflecta competitia intensa pe piata, in special pe segmentul retelelor internationale de comunicatii.
Vanzarile si profitul diviziei enterprise, din care face parte si operatorul Equant, achizitionat integral de catre France Telecom in 2005, au scazut in ultimii doi ani, pe masura ce clientii au migrat catre serviciile mai ieftine ce folosesc tehnologia IP (Internet Protocol).
Tot in 2005, comapnia a achizitionat 80% din operatorul de telefonie mobila spaniol Amena, devenind al treilea mare opreator pe piata din Spania.


A crescut cu 41%
Profitul net a urcat cu 41% la 3,31 mld. euro, in timp ce veniturile au crescut cu 2,1%, totalizand 25,9 mld. euro
Rezultatele au depasit estimarile analistilor, care estimau o scadere a nivelului profitului
Divizia de servicii wireless a raportat venituri de 4,83 mld. euro
Numarul de abonati ai serviciilor de internet broadband a urcat cu 23%, compensand micsorarea numarului de clienti ai serviciilor de telefonie fixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO