Business Hi-Tech

Franţa face o alianţă împotriva PayPal şi Google

Autor: Adrian Seceleanu

08.02.2011, 23:40 56

Orange, Bouygues Telecom şi SFR - cei mai mari operatori detelefonie mobilă din Franţa s-au aliat pentru a crea un serviciu deplăţi online care să concureze cu serviciile similare PayPal(deţinut de eBay) şi Google Checkout, scrie Financial Times.

Serviciul va fi lansat împreună cu furnizorul internaţional deservicii IT Atos Origin şi este susţinut de cei mai mari retailerionline din Franţa, printre care Aquarelle, Brandalley, Darty şi Ruedu Commerce. Clienţii celor trei operatori vor putea plăti de lajumătatea acestui an pe internet pentru bunuri sau servicii prinnoul serviciu, care se va numi Buyster - şi care va lega numărul detelefon mobil de un cont bancar. Pentru a face plăţi pe internetutilizatorii nu vor mai trebui să introducă toate detaliile de pecard (nume şi prenume, numărul cardului, codul de siguranţă, dataexpirării), ci doar numărul de mobil şi un cod obţinut laînregistrarea în Buyster. Serviciul va putea fi utilizat şi pentruplăţi de pe mobil, dar şi pentru plăţi pe internet, realizate de laun calculator.

"Vrem să devenim liderul în plăţi mobile la distanţă", adeclarat Eric Gontier, directorul executiv al Buyster, pentrucotidianul de business francez Les Echos. Numărul potenţial declienţi este de 50 de milioane, potrivit Buyster.

Serviciile de plăţi online vor fi disponibile doar în Franţa,însă ar putea fi furnizate şi pe alte pieţe din Europa printr-unsistem de licenţiere, potrivit directorului de marketing alcompaniei. Aceste evoluţii arată eforturile operatorilor telecomfrancezi de a dezvolta propriile servicii online, care să generezeprofit din plăţile online şi creşterea comerţului electronic. Este şi cea mai recentă tentativă a operatorilor de a recâştiga terenulpierdut în faţa unor companii ca Apple, Google sau eBay (prinintermediul PayPal), scrie FT.

Pe de altă parte, Google a integrat deja în ultimul său model desmartphone, Nexus S, tehnologia "near field communication" - NFC,care le va permite clienţilor să facă plăţi cu telefonul, iar Applear putea integra tehnologia în viitoarele modele iPhone şi iPad.NFC este o tehnologie de comunicaţii mobile pe distanţe mici, carepermite schimbul de date între cipurile speciale integrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO