Business Hi-Tech

Frost&Sullivan: Unii producatori pun egal intre Romania si China

09.03.2009, 17:59 24

Piata romaneasca de servicii pentru producatorii de electronice este una dintre cele mai dinamice din Europa, cu venituri de 1,6 miliarde de dolari in 2008, care vor creste de peste doua ori, la 3,38 miliarde de dolari, pana in 2014, potrivit unei analize Frost & Sullivan.

Analistii firmei britanice cred ca pozitia strategica a Romaniei in apropierea Europei de Vest, stimulentele atractive pentru investitii, politicile fiscale relaxate pentru companii si forta de munca ieftina au convins producatorii de electronice, iar piata romaneasca a obtinut astfel avantaje importante in raport cu celelalte state din regiune.
Un exemplu de furnizor de servicii pentru producatorii de electronice este compania americana Plexus, care va deschide la Oradea o hala de productie de 7.000 de metri patrati. Plexus ofera servicii de dezvoltare, productie si asamblare pentru industrii precum cele telecom si de aparare.
Companiile care lucreaza pentru marii producatori de electronice (televizoare, DVD playere, telefoane mobile etc.) pot prelua activitati precum testarea produselor, constructia unor prototipuri, productie sau asamblare.
"Romania se indreapta, pe termen lung, catre statutul de unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de outsourcing pentru producatorii de electronice", a afirmat Harish Natesan, analist al companiei Frost & Sullivan.
"Deschiderea unor operatiuni in Romania este considerata de catre multi executivi din industria de servicii pentru producatorii de electronice echivalenta cu deschiderea unei unitati in China, din punct de vedere al costurilor totale de operare ("total landed cost")", a adaugat Natesan.
Costurile monitorizate de producatori pentru alegerea unor locatii de outsourcing ("total landed cost") le includ pe cele de productie a unui produs (televizor, mobil etc.), cele de livrare si stocare, de management al activelor sau de instalare a unei componente. Totusi, franarea activitatii economice inregistrata in a doua parte a anului 2008 a avut efecte adverse si asupra Romaniei, iar declinul cererii va incetini si in 2009 piata de servicii pentru producatorii de electronice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO