Business Hi-Tech

Gallup: Într-o jumătate din gospodăriile din România nu există computer şi internet

Autor: Adrian Seceleanu

15.03.2011, 14:49 42

Dotarea gospodăriilor cu calculatoare continuăsă rămână deficitară în România, situaţie care explică în bunămăsură rata scăzută a utilizării pentru serviciile de date pe piaţalocală, potrivit datelor dintr-o cercetare realizată de companiaGallup în perioada martie-aprilie 2010 pentru Autoritatea deReglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În 48% dintre gospodării nu există calculator,iar în 40% dintre acestea există în dotare un desktopPC. "Aproape o jumătate dintre respondenţi (47%) nu auutilizat niciodată internetul, în timp ce majoritatea consistentă acelor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimeletrei luni (47%)", potrivit datelor Gallup, publicate de arbitrultelecom.

"Principalul motiv pentru care nu sunt folositeserviciile de acces la internet în gospodărie estelipsa nevoii (64%). Alte motive menţionate de către un numărsemnificativ mai mic de respondenţi sunt utilizarea prea scumpă aserviciului (9%) sau costurile de instalare prea mari (6%)",conform aceleiaşi surse.

Majoritatea gospodăriilor româneşti (56%) nudispune de acces la internet, în timp ce, dintre cele carebeneficiază de acces, cele mai multe (39%) folosesc reţeaua detelefonie fixă. Utilizarea accesului mobil (2%) şi a accesuluicombinat, fix-mobil (3%), ocupă poziţii de nişă din acest punct devedere.

Principala locaţie de accesare a internetuluieste acasă (42%), locul de muncă sau şcoala (16%) reprezentândlocaţia secundară menţionată de către respondenţi. Telefonulmobil/laptopul şi internet café-urile constituie modalităţiperiferice de accesare a internetului (3%), acestea fiind, în modsurprinzător - potrivit Gallup, plasate semnificativ în urmaprietenilor şi cunoştinţelor.

Cercetarea de piaţă a Gallup a fost efectuatăpe un eşantion total reprezentativ la nivel naţional de 5.983 depersoane fizice şi 2.832 de companii şi institutii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO