Business Hi-Tech

Germania propune limitarea tarifelor in roaming

24.01.2007, 19:20 11

Germania, tara care detine in prezent presedintia Uniunii Europene, va propune ca tarile UE sa limiteze taxele aplicate de operatori pentru apelurile realizate in roaming sub un plafon fix, scrie International Herald Tribune.
Tariful maxim pe care il va putea aplica un operator pentru un apel initiat in roaming va fi de 0,49 euro/minut, in timp ce tariful maxim pentru apelurile primite in roaming va fi de 0,25 euro/minut, potrivit unor surse citate de publicatia americana.
Tarifele propuse au fost distribuite saptamana trecuta membrilor unui grup de lucru de la Bruxelles, care reprezinta ministerele comunicatiilor din cele 27 de state membre ale UE.
Planul semnalizeaza ca Germania, cea mai mare tara din Uniunea Europeana, este deschisa initiativelor de a reglementa tarifele retail ale tarifelor pentru apelurile in roaming, taxele pe care operatorii le percep utilizatorilor de telefoane mobile atunci cand acestia calatoresc in afara propriei tari. Marea Britanie si Franta au propus anul trecut ca preturile sa fie reglementate doar la nivelul relatiilor contractuale dintre operatori (wholesale) si nu pana la nivelul tarifelor practicate pentru consumatorii finali (retail).
Michael Glos, ministrul german al economiei, declarase in luna decembrie a anului trecut pentru ziarul Suddeutsche Zeitung, ca Germania doreste sa impuna o limita pentru tarifele in roaming, care, potrivit Comisiei Europene, sunt de la patru pana la cinci ori mai scumpe decat un apel national, tarifele variind intre 3 si 12,3 euro/minut.
Sprijinul Germaniei pentru reglementarea tarifelor retail pentru apelurile in roaming ar putea grabi adoptarea planului promovat de comisarul european Viviane Reding, care raspunde de segmentele media, telecom si Internet in cadrul Uniunii.
Reding a castigat in luna iulie a anului trecut suportul Comisiei Europene pentru planul sau de a limita tarifele la 0,49 euro/minut pentru apelurile initiate in roaming si la 0,165 euro/minut pentru apelurile primite in roaming.
Conform unor date prezentate de oamenii din staff-ul Vivianei Reding, costul operatorilor de telefonie mobila pentru a conecta un apel in roaming sunt de numai 0,10 pana la 0,12 euro pe minut - o cifra care este insa contestata de reprezentantii industriei telecom.
Dar planul Vivianei Reding, care a fost promovat de grupuri de protectie a intereselor consumatorilor din UE si atacat de industria telefoniei mobile, are insa nevoie sa fie aprobat de Consiliul de ministri al UE si de Parlamentul European pentru a deveni realitate.
"Sustinerea Germaniei pentru planul de reglementare a preturilor retail este foarte importanta", a declarat Martin Selmayr, unul dintre asistentii Vivianei Reding. "Noi consideram ca exista suficient suport in Parlamentul European si in Consiliul de ministri pentru a adopta aceste reglementari foarte repede, chiar in luna iulie a acestui an", a adaugat Selmayr.
Germania vrea sa adopte reglementarile privind tarifele maxime pentru apelurile in roaming pe durata cat detine presedintia UE, pana in luna iunie a acestui an, a declarat Michael Glos.
Ministrii comunicatiilor din UE vor avea o intalnire informala pe durata targului IT CeBIT, care va avea loc in luna martie in Germania, pe durata careia s-ar putea ajunge la un proiect de propunere pentru reglementarea tarifelor retail din roaming. Selmayr a declarat ca propunerea de reglementare ar putea fi prezentata Parlamentului European chiar in luna aprilie a acestui an.
David Pringle, purtator de cuvant al Asociatiei GSM, care reprezinta operatorii europeni de telefonie mobila, a declarat ca grupul pe care il reprezinta se opune in continuare reglementarii tarifelor in roaming, pe care nu le considera necesare.
Mai multi operatori semnificativi, printre care Vodafone, Orange si T-Mobile au redus recent tarifele pentru roaming, a subliniat Pringle, un semn ca auto-reglementarea este eficienta si suficienta pentru a proteja interesele consumatorilor, conform oficialului Asociatiei GSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO