Business Hi-Tech

Google ar putea lansa YouTube pentru Europa

Google ar putea lansa YouTube pentru Europa
18.06.2007, 18:24 15

Google, compania care ruleaza cel mai mare motor de cautare pe internet, ar putea anunta o varianta localizata a popularului serviciu de partajare a clipurilor video YouTube, scrie presa internationala.
Saptamana aceasta, compania va organiza o conferinta internationala la Paris, iar canalul de televiziune publica France 24 a confirmat ca poarta discutii cu Google, in timp ce unele voci afirma ca gigantul ar putea pregati continut multimedia localizat pentru serviciul YouTube. Reprezentantii Google nu au dorit sa comenteze pozitia France 24 sau speculatiile referitoare la versiuni localizate de YouTube.
YouTube, serviciul de partajare a clipurilor video, achizitionat anul trecut de Google pentru 1,65 mld. dolari (1,28 mld. euro), este deja popular in Europa, in ciuda faptului ca are interfata numai in limba engleza. Bob Ivins, director general al companiei de cercetare comScore Europe, este de parere ca noul YouTube, care ar putea fi disponibil in diverse versiuni in limbi europene, ar concura mult mai eficient cu alternativele locale.
Cel mai popular site video din Franta este DailyMotion, iar YouTube se claseaza pe locul doi, potrivit datelor furnizate de comScore. DailyMotion, care poate fi vizualizat in mai multe limbi, a avut 6,6 milioane de vizitatori unici in luna aprilie, comparativ cu numarul de 5,8 milioane inregistrat de YouTube. In Germania, YouTube s-a clasat pe primul loc, totalizand 7,6 milioane de vizitatori, cu putin peste site-ul local MyVideo.de.
Pe intreaga piata europeana, YouTube are un avans considerabil (60,6 milioane de vizitatori), urmat de DailyMotion (14,5 milioane). Piata europeana este insa fragmentata, YouTube reusind sa atraga doar un sfert din totalul audientei, au precizat oficialii comScore.
Incheind parteneriate cu posturi de televiziune europene, Google ar putea evita potentialele probleme de copyright. Saptamana trecuta, compania a anuntat ca testeaza noi instrumente care ar putea ajuta la identificarea continutul multimedia supus copyright-ului si ar putea bloca incarcarea acestuia pe site.
In plus, YouTube a lansat o aplicatie web care permite utilizatorilor sa realizeze clipuri profesionale prin combinarea de fotografii, grafice, clipuri, muzica. Software-ul poarta numele "Remixer" si se afla sub brand-ul Adobe, care a dezvoltat un editor similar si pentru site-ul Photobucket.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO