Business Hi-Tech

Google cere reguli noi pe internet

17.09.2007, 17:47 26

Compania Google, care detine cel mai popular motor de cautare pe Internet, a cerut membrilor Unesco si guvernelor internationale adoptarea unor noi legi cu privire la protejarea intimitatii online, scrie Financial Times.
O institutie internationala precum ONU sau OECD (Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica) ar putea stabili noile reglementari, sustine Peter Fleischer, consultantul pe probleme de intimitate al Google, adaugand: "Fara standarde globale de 'sanatate', internetul se afla in pericol". Potrivit acestuia, odata cu dezvoltarea internetului, volume mari de informatii personale sunt transmise in intreaga lume, iar aceste date trec des prin tari in care legile de protejare a intimitatii sunt insuficiente sau lipsesc. Reprezentantul Google a precizat ca circa 75% din tari nu au legi cu privire la protejarea identitatii online a cetatenilor. "Spre exemplu, de fiecare data cand o persoana utilizeaza o carte de credit, informatiile lor personale ar putea ajunge in sase sau sapte tari", a mai spus el.
In Europa exista reglementari stricte in acest sens, care au fost impuse insa in 1995, cu mult inainte de dezvoltarea comerciala a internetului, a declarat Fleischer. Prin contrast, in Statele Unite nu exista o lege nationala cu privire la intimitatea online, fiecare stat sau fiecare industrie fiind nevoite sa isi stabileasca propriile reguli.
Google a fost de multe ori criticata sau actionata in justitie din cauza politicii sale referitoare la intimitatea utilizatorilor. In urma plangerilor inainte de grupul Privacy International, compania a anuntat ca va reduce la 18 luni perioada de timp de stocare a fisierelor de tip "cookie", care monitorizeaza si stocheaza informatii despre utilizatorii care acceseaza un anumit site.
Fleischer a precizat ca tarile in care exista legi ce protejeaza datele persoanale ale utilizatorilor, guvernele au adoptari divergente, iar cetatenii au de pierdut, pentru ca nu stiu exact ce drepturi au. El a cerut ca toate tarile sa adopte cele noua principii utilizate in cadrul Cooperativei Economice Asia-Pacific (APEC).
"Daca astfel de reglementari au fost adoptate in tari cu viziuni fundamental diferite, de la Australia la Vietnam, credem ca exista un model care poate fi acceptat in restul lumii", a declarat Fleischer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO