Business Hi-Tech

Google îşi publică pentru prima dată factura la lumină

Google îşi publică pentru prima dată factura la lumină

Autor: Radu Racu

11.09.2011, 16:41 10804

Decizie surprinzătoare luată de Google săptămâna aceasta: gigantul online a publicat consumul de energie electrică de la serverele care găzduiesc aplicaţiile companiei de internet. Dezvăluirea face parte dintr-o campanie menită să reducă îngrijorările legate de efectele consumului de internet asupra încălzirii globale, scrie Financial Times.

Compania care deţine cel mai popular motor de căutare de pe internet a anunţat că a consumat 2,26 megawatti-oră în 2010, conform FT. Dacă cererea a fost distribuită egal pe parcursul anului, puterea instalată din 2010 însumează 258 de megawatti, respectiv jumătate din producţia unei centrale de talie medie, notează ziarul britanic.

Google a dezvăluit şi datele privind emisiile de carbon, care s-au situat anul trecut la 1,46 milioane de tone.

Google aprovizionează HTC cu muniţie pentru războiul cu Apple din tribunale

Curăţenie la Google: 10 produse vor fi închise

Google se alătură astfel unui număr extrem de redus de companii de internet care îşi publică datele privin consumul de energie şi emisiile poluante. În mediul online s-au înmulţit criticile aduse companiilor de profil pentru lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte amprenta acestor afaceri asupra mediului. Un studiu publicat recent de compania de cercetare a pieţei Verdantix arăta că doar trei din cele 14 mari grupuri de internet analizate şi-au dezvăluit emisiile de gaze de seră.

Google, care evita până în prezent să publice aceste date de teama concurenţei, consideră acum că această dezvăluire ar putea declanşa o "cursă" a transparenţei care ar putea atrage şi grupurile rivale, comentează analiştii intervievaţi de publicaţia britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO