Business Hi-Tech

Google spune ca nu va deveni operator mobil si nici nu va produce telefoane

30.10.2007, 19:56 17

Respingand ideea ca Google ar putea deveni un operator de telefonie mobila sau un producator de terminale, Eric Schimdt, directorul executiv al companiei, a declarat: "Exista numeroase firme care sunt specializate pe aceste domenii, iar Google va colabora cu aceste companii".
Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare de pe internet, se pregateste sa anunte in cateva saptamani probabil una dintre cele mai importante initiative strategice ale companiei pentru urmatorii ani, scrie Financial Times. O parte importanta a proiectului, pe seama caruia s-a speculat timp de mai multe luni, este o platforma de software si servicii pentru telefoane mobile, care suporta o gama larga de terminale.
Schmidt a anuntat saptamana trecuta ca este foarte probabil ca Google sa liciteze pentru un spectru de frecvente radio din Statele Unite. Anterior, oficialii companiei au precizat ca sunt dispusi sa plateasca minimum 4,6 mld. dolari (3,33 mld. euro) pentru castiga licitatia, care va fi organizata in luna ianuarie a anului viitor. De asemenea, Google a lansat in luna iulie o versiune de test a platformei publicitare AdSense pentru dispozitivele mobile. Oficialii companiei considera ca tarifele apelurilor de voce si a transferurilor de date ar putea fi partial reduse prin reclame furnizate de catre platforma de publicitate.
Toate aceste mutari par sa pregateasca terenul pentru o renastere a businessului pe segmentul internetului mobil. "Problema fundamentala este ca nu exista destula inovatie pe piata telefoniei mobile din Statele Unite", a declarat Serghei Brin, unul dintre cofondatorii Google. "Este foarte important pentru noi ca retelele sa fie deschise si sa existe suficiente alternative pe piata", a adaugat Schmidt.
Aceste declaratii au creat neliniste in randul jucatorilor ce activeaza pe piata telefoniei mobile din Statele Unite. Daca zvonurile si speculatiile care au circulat prin presa internationala si blog-uri in ultimele luni sunt adevarate, iar Google lanseaza o linie de telefoane mobile sub propriul brand sau un sistem de operare pentru terminalele de tip smartphone, compania ar putea intra in competitie directa cu mari jucatori precum Nokia, Motorola, Samsung Electronics, Research in Motion (producatorul dispozitivelor BlackBerry), Palm (Treo) sau cel mai nou jucator, Apple (iPhone).
Probabil ca cel mai deranjant lucru pentru operatorii mobili este modul in care Google promoveaza ideea deschiderii retelelor operatorilor catre terti (conceptul de "piata wireless deschisa"). Potrivit oficialilor companiei, firma care castiga licitatia pentru spectru ar trebui sa inchirieze frecventele libere si altor companii. De asemenea, consumatorii care achizitioneaza un mobil ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si alege operatorul de telefonie, precum si aplicatiile software pe care le doresc instalate pe aparat.
AT&T si Verizon, cei mai mari operatori de telefonie din Statele Unite, se opun ideii de a inchiria frecvente, dorind sa foloseasca spectrul pentru a-si extinde retelele de transfer de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO