Business Hi-Tech

Google şterge din datele colectate din greşeală

13.06.2010, 23:06 40

Google, care deţine cel mai popular motor de căutare din lume, aşters datele private colectate din greşeală în Austria, Danemarcaşi Irlanda din reţelele Wi-Fi neprotejate în timp ce fotografiastrăzile oraşelor pentru programul Google Maps, scrie presainternaţională.

Într-o scrisoare către congresmenii americani, reprezentaţiicompaniei au declarat că datele au fost şterse la cererea autorităţilor celor trei ţări şi că nu au fost utilizate pentru niciunserviciu sau produs al grupului. Un întreg scandal a început lunatrecută, după ce oficialii Google au recunoscut că au colectatdatele din peste 30 de ţări, printre care şi România. Scrisoarea,semnată de Pablo Chavez, director pentru politici publice alGoogle, reprezintă un răspuns la întrebările adresate de americanipreşe dintelui Google, Eric Schmidt.

"Am şters toate datele identificate ca pro venind din Irlanda,Danemarca şi Austria, la solicitarea autorităţilor din acesteţări", afirmă Chavez, adăugând că datele strânse în Statele Unitevor fi stocate în continuare, din cauza procedurilor judiciareaflate deja în curs de desfăşurare. Utilizatori de internet din maimulte state americane au dat în judecată compania, solicitânddespăgubiri pentru prejudiciile suferite. Grupul este acuzat că aîncălcat legi locale şi federale, însă Chavez a insistat că Googlenu a acţionat ilegal. State precum Germania, Australia şi Canada auînceput investigaţii dure. "Suntem convinşi că nu am încălcat legeaamericană strângând date «payload», configurate pentru a fiaccesibile, deci necriptate, şi, astfel, accesibile pentruechipamentele unui utilizator", a spus el.

Cantitatea datelor strânse se ridică la 600 GB, capacitateaaproximativă a unui hard disk standard, potrivit reprezentanţilorcompaniei. Eroarea a fost descoperită în timp ce compania răspundeaacuzaţiilor autorităţii de reglementare din Germania, care a cerutun audit asupra datelor pe care Google le colecţionează pentruserviciile sale locale, precum hărţile pentru telefoane mobile.

Google, companie condusă de Eric Schmidt, are o capitalizare depiaţă de 155,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO