Business Hi-Tech

Google vrea sa intre pe piata companiilor cu o suita de aplicatii de birou online

20.02.2007, 19:36 18

Compania Google, cel mai mare motor de cautare din lume, finalizeaza integrarea Docs & Spreadsheets in Google Apps for Your Domain - un alt pas in strategia sa de a construi o suita de aplicatii online, gazduita pe Internet, de tip office pentru corporatii, scrie presa internationala.
O noua versiune a Google Apps for Your Domain va fi introdusa in acest trimestru fiscal si s-ar putea materializa chiar saptamana viitoare, sustin persoane familiare cu planurile companiei.
Docs & Spreadsheets - un procesor de texte si un editor de tabele (apropiate ca functii cu Microsoft Word si Excel) - le permite mai multor utilizatori sa partajeze fisiere si sa colaboreze pentru editarea lor. Integrarea acestor utilitare in suita de servicii de comunicatii Google Apps a fost anticipata de multa lume.
Google Apps ofera versiuni white-label (care pot primi alt brand) ale diverselor servicii de comunicatii Google, inclusiv interfata webmail a serviciului Gmail, aplicatia de mesagerie instant si vocala Talk si serviciul de management al intalnirilor Calendar.
Universitatea de Stat din Arizona, care a lansat Google Apps in luna octombrie pentru studentii sai, ar fi foarte interesata de Docs & Spreadsheets, a declarat Kari Barlow, vicepresedinte in cadrul biroului de tehnologie al universitatii. Grupuri de studenti ar putea folosi aplicatiile pentru a colabora in diverse proiecte scolare, a adaugat Barlow.
"Google Apps a fost foarte benefic pentru noi. Acum putem extinde mediul de dezvoltare, pe masura ce noi aplicatii sunt lansate. Este interesant de vazut ce impact o sa aiba Docs & Spreadsheets", a mai spus Barlow.
Nu toata lumea vede insa rostul integrarii Docs & Spreadsheets. Colegiul San Jose este multumit de Google Apps, suita pe care a adoptat-o in principal pentru a oferi conturi e-mail studentilor. Michael Renzi, directorul finantelor colegiului, nu vede insa necesitatea unor aplicatii de tipul Docs & Spreadsheets, dar ar fi interesat de o aplicatie de management al orelor de curs.
In prezent suita Google Apps este gratuita, dar compania are de gand sa introduca si o versiune mai sofisticata, contra cost, pentru corporatii.
Google Apps si Docs & Spreadsheets sunt doua proiecte ce ruleaza in paralel si fac parte din tentativa companiei de a patrunde pe piata aplicatiilor gazduite si de a se extinde dincolo de functia principala de motor de cautare. Multi analisti considera ca Google se pregateste sa concureze cu suita Office de la Microsoft.
Sustinatorii aplicatiilor gazduite spun ca acestea sunt mai convenabile decat software-ul traditional care trebuie instalat pe PC. Aplicatiile de acest gen ruleaza direct pe serverele producatorilor, fiind accesate prin Internet, scutind departamentele IT ale companiilor de instalare, mentenanta sau achizitionarea componentelor hardware suplimentare.
Insa toata lumea este de acord ca suitele gazduite nu ofera numarul impresionant de instrumente si functii pe care le ofera Microsoft Office.
Google ofera si alte aplicatii gazduite pentru corporatii, precum Google Analytics - un serviciu pentru monitorizarea traficului si utilizarii unei pagini Web. Compania detine o platforma wiki pe care a achizitionat-o impreuna cu JotSpot anul trecut, ceea ce a alimentat zvonurile ca Google ar dezvolta o aplicatie pentru prezentari, similara cu PowerPoint.
Oficialii Googel nu au dorit sa comenteze aceste zvonuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO