Business Hi-Tech

Grafica pe computer "made in Brno"

09.11.2001, 00:00 15



Dezvoltatorul ceh de programe Zoner Software a anuntat recent incheierea unui parteneriat cu gigantul nipon Minolta, unul dintre liderii pietei foto si a echipamentelor de tiparire.

Prin acest contract compania din Brno va putea vinde pe piata japoneza, in fiecare luna, cateva mii de licente ale programelor de design si grafica pe computer pe care le produce.

Softul Zoner Draw 4 Plus, a carui prima verisune a fost disponibila pe piata locala in urma cu opt ani, a fost selectionat de Minolta dintr-o serie de alte programe furnizate de companii rivale din Germania, Statele Unite si Olanda.

Produsul va echipa aparatele foto digitale, imprimantele si copiatoarele oferite pe piata mondiala de compania Minolta.

Softul poate fi utilizat, printre altele, pentru crearea de fluturasi publicitari, afise si ilustratii, editarea fotografiilor digitale si a publicatiilor. Specialistii spun chiar ca programul permite editarea fotografiilor digitale fara pierderea calitatii acestora.

Minolta/QMS, divizia de imprimante cu laser a producatorului japonez, a inceput de luna trecuta sa distribuie programele Zoner si in Europa.

Din aceasta luna, Minolta va distribui programul si in Rusia si Orientul Mijlociu iar din decembrie in China, Australia si regiunea Asia-Pacific, a declrat Naoya Tanigami, director de vanzari si marketing pe Europa la Minolta/QMS.

Lansarea Zoner in Statele Unite se va produce cel mai probabil in luna ianuarie. Marea lovitura pe care o da astfel compania ceha se datoreaza schimbarii de strategie a partenerilor de la Minolta.

Compania nipona a lansat de curand o noua gama de aparate foto digitale acompaniate de imprimantele si softurile care li se potrivesc cel mai bine.

"Daca oferim numai un aparat foto si o imprimanta clientul nostru nu va dispune de solutia completa", a mai spus Tanigami. Zoner a fost aleasa pentru ca softul oferit de compania ceha le-a depasit pe cele rivale atat ca pret cat si ca performante.

"Softul este un program de grafica foarte bun si pentru imprimare si fotografie digitala", a adaugat Tanigami.

Softul produs de Zoner este comparabil, ca performante cu CorelDRAW 10 si care ar fi fost o optiune, daca nu ar fi avut pretul atat de mare, a completat oficialul nipon.

CorelDraw 10 costa aproape 550 de dolari daca este cumparat de pe site-ul producatorului sau 509 $ daca este incarcat de acolo, in timp ce softul Zoner scoate din buzunarul clientului numai 99 de dolari.

Zoner Draw 4 va fi vandut in exclusivitate alaturi de produsele companiei Minolta/QMS.

Zoner a fost infiintata in 1993 si inca de la inceput a produs software de grafica si design. Primul succes mondial l-a inregistrat la editia din 1998 a CeBIT cand produsul sau Zoner Callisto 3 a fost ales cel mai bun program al expozitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO