Business Hi-Tech

Grecia, aproape de un acord cu Deutsche Telekom

30.04.2008, 18:11 13

Consultantii Greciei si ai Deutsche Telekom urmau sa se intalneasca ieri (marti, 29 aprilie - n. red.) pentru a incerca sa finalizeze un acord legat de vanzarea unei parti din actiunile detinute de Grecia la OTE catre cel mai mare operator de telecomunicatii din Europa dupa vanzari.
Grecia si Deutsche Telekom au purtat negocieri intense, incepand de luna trecuta, pentru a stabili detaliile acordului si au ca termen limita data de 7 mai pentru a-l finaliza.
"Consilierii ambelor parti se intalnesc astazi (n.r. - marti) pentru a se intelege in privinta OTE. Daca se ajunge la un acord, reprezentantii Deutsche Telekom se vor intalni cu ministrii finantelor si telecomunicatiilor din Grecia pentru a finaliza tranzactia. In caz contrat, discutiile vor dura pana la termenul limita, 7 mai", a afirmat un oficial guvernamental, care nu a dorit sa-i fie facut public numele.
Guvernul elen este consiliat de Credit Suisse, UBS si EFG Eurobank in cadrul acestor negocieri.
Deutsche Telekom a preluat in luna martie, pentru aproximativ 2,5 miliarde de euro, o participatie de 20% la OTE de la fondul de investitii Marfin.
Pentru a-si majora participatia peste acest nivel, Deutsche Telekom are nevoie de acordul guvernului elen, potrivit legislatiei din Grecia.
Grupul negociaza in prezent cu guvernul elen sa preia inca 3% la OTE si sa-si asigure controlul membrilor managementului, dar guvernul de la Atena vrea sa mentina un rol puternic asupra deciziilor conducerii.
Pana in prezent, cele doua parti au convenit ca Grecia sa desemneze presedintele consiliului de administratie al OTE, iar Deutsche Telekom sa numeasca directorul general, dar problemele continua in legatura cu cel care va avea o puterea mai mare in legatura cu deciziile importante.
Guvernul grec detine 28% din actiunile grupului OTE, prezent in Bulgaria, Serbia, Romania si Albania.
Posibilul acord ar avea loc intr-o perioada de consolidare a sectorului european de telecomunicatii, in conditiile in care companiile mari vor sa isi extinda operatiunile.
Deutsche Telekom si-a rezervat dreptul de a renunta la cumpararea actiunilor OTE de la Marfin daca nu se ajunge la un acord cu autoritatile de la Atena.
Grupul elen, cu un numar total de 30.000 de angajati, controleaza Romtelecom si Cosmote. Grupul elen controleaza si retailerul Germanos. La Romtelecom, OTE are o participatie de 54,01%, iar statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor, 45,99%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO