Business Hi-Tech

Grecia vrea partener strategic pentru OTE

08.09.2006, 20:42 16

Guvernul grec doreste sa vanda participatia sa de la OTE, cel mai mare operator elen de telecomunicatii, unei companii majore din Europa pana la sfarsitul anului 2007.
Prin vanzarea participatiei de la OTE de 38,6%, guvernul va obtine fonduri pentru plata datoriilor companiilor de stat si va creste competitia in sectorul telecomunicatiilor, ceea ce va conduce la micsorarea preturilor si la cresterea calitatii serviciilor. "Comitetul de privatizare a decis sa caute un partener strategic pentru OTE, care va participa, de asemenea, si in actul decizional", a spus George Alogoskoufis, ministrul de finante al Greciei. Alogoskoufis nu a oferit detalii asupra pachetului pe care guvernul grec il va vinde, dar a precizat ca acesta va pastra o participatie minora in cadrul companiei, estimata la aproximativ 9,1 mld. euro. Analistii nu au fost surprinsi de anunt, dar au precizat ca pretul pe care guvernul grec il va cere si planurile de extindere ale noului partener vor determina cat de atractiva va fi OTE. "OTE este o companie de interes major pentru companiile straine datorita prezentei sale din zona balcanica", a declarat Elias Lazaris, analist al Artion Securities, citat de presa internationala. "Prin achizitionarea unui pachet la OTE, noua companie va obtine acces imediat la o piata cu un potential de 40 de milioane de clienti", a precizat Lazaris.
"Privatizarea este un catalizator important catre cresterea performantei companiei. In orice caz, este nevoie de schimbari, in primul rand in sectorul de productie, pentru cresterea interesului fata de OTE", a afirmat Vangelis Karanikas, analist al HSBC Pantelakis. OTE este actionar majoritar la operatorii Romtelecom si Cosmote Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO