Business Hi-Tech

Hartia electronica: din filmele SF, in magazinele de profil

07.11.2005, 18:01 43

Prezenta in multe dintre nuvelele SF, hartia electronica a devenit realitate si poate deja sa fie cumparata din magazine.

Este o tehnologie adaptata a ecranelor electronice, care sunt extrem de usoare, pot fi impaturite, iar textul stocat poate fi actualizat in orice moment. Literele speciale si suportul transparent fac ca textele inserate pe astfel de suport sa poata fi citite si afara la soare, fara problemele unui ecran de PC.

La fel ca la aparitia ecranului cu cristale lichide (LCD), primele adaptari ale hartiei electronice pot fi admirate la calculatoarele de buzunar si ceasurile de birou stilizate. Visul producatorilor, de a transpune ziarele actuale pe hartie electronica, capabila sa se actualizeze singura atat cu stiri, cat si cu reclame, ramane deocamdata de domeniul SF. La producerea de astfel de hartii "inteligente" lucreaza totusi gigantii lumii IT si ai electronicii, precum LG Philips LCD, Fujitsu sau E-Ink. Liderul pietei mondiale de ecrane plate, compania joint-venture intre sud-coreenii de la LG si olandezii de la Philips, a realizat un prototip de hartie electronica cu diagonala de 10 inci (25,4 centimetri). Fujitsu a prezentat un prototip color, primul din lume. In Olanda, Philips va introduce in productie de masa ecranele flexibile cu diagonala de 5 inci (12,7 centimetri) in 2006.

Hartia electronica, la fel ca multe dintre echipamentele IT ale momentului, a fost inventata in anii ''70 de cercetatorii Xerox de la laboratorul din Palo Alto. Compania are si acum o subsidiara, Gyricon, care lucreaza in acest domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO