Business Hi-Tech

Hi-tech pentru bunicii viitorului

28.04.2004, 00:00 33



Nu va trece mult timp pana cand, in farmacii se vor putea gasi periute de dinti cu senzori care isi vor "trada" posesorii in serile ori diminetile cand uita sa le foloseasca. Scaunul preferat al bunicului va fi conectat la un aparat care transmite doctorului informatii privind tensiunea arteriala a batranului.



Toate acestea si alte tehnologii asemanatoare nu sunt pure inventii. In Capitol Hill din statul Washington a avut loc recent o expozitie cu ocazia careia laboratoarele universitare si companiile producatoare de dispozitive hi-tech si-au prezentat noile creatii a caror potentiala lansare pe piata nu este insa prevazuta ai devreme de trei ani. In unele cazuri s-ar putea ajunge chiar si la zece ani.





Roboti care te cantaresc din priviri



In general, noile tehnologii integreaza senzori si sisteme de comunicare wireless pentru monitorizarea si trimiterea la distanta a datelor privind semnele vitale ale unui pacient catre personalul medical. Cel mai simplu dispozitiv aprinde automat o lumina atunci cand o persoana se ridica din pat si ii urmareste miscarile pentru a afla cat de bine a dormit. Cel mai complicat gadget - un robot numit Pearl - urmareste daca oamenii mananca, dorm sau isi iau medicamentele si le reaminteste daca au uitat cumva.



Alte asemenea dispozitive prototip monitorizeaza continuu greutatea si tensiunea arteriala, ii ajuta pe pacientii care sufera de boala Alzheimer sa isi aminteasca nume, fete, discutii recente si asculta sunetul pasilor pentru a afla cat de bine se tine un om pe picioare si emite o alarma in cazul in care acesta cade.





Tehnologie pentru batranetile de acasa



Bill Reed, patronul primei case de sanatate "conectata" din S.U.A. - Oatfield Estates - spunea: "Noi spitalizam oamenii in varsta pentru ca ne este teama pentru siguranta lor. Noile tehnologii le vor permite sa fie mult mai independenti si autonomi".



Totul consta in modul optim de a folosi tehnologia pentru a-i ajuta pe oameni sa imbatraneasca acasa, este de parere si David Tennenhouse, director de cercetare la Intel, celebrul producator de cipuri care insa, detine si o divizie puternica de cercetare-dezvoltare in diverse domenii tehnologice.



"Nu avem personal medical suficient pentru a avea grija de toti oamenii in varsta. Avand in vedere ca numarul lor se va tripla in viitorul apropiat trebuie sa gasim solutii pentru aceasta situatie din ce in ce mai dificila", afirma Laverne Joseph, presedintele Fundatiei Caselor de Sanatate (Retirement Housing Foundation), o asociatie nonprofit din California.



"Alternativa unei vieti asistate", descrisa de Bill Reed se refera la inregistrarea de catre computer a locatiei fiecarui pacient, montarea unor senzori sub patul acestora - cu permisiunea lor - care transmit doctorilor date privind crestearea sau scaderea in greutate cat si probleme legate de confortul pacientului in timpul noptii.



Russell Bodoff, directorul executiv al Center for Aging Services Technologies (C.A.S.T.) care a sponsorizat expozitia spune: "Suntem constienti de problemele de securitate si confinentialitate. Nimeni nu ar trebui sa colecteze informatii fara a avea permisiunea".



Noile tehnologii ar putea fi insa cheia catre libertatea oamenilor in varsta si, de ce nu, catre prelungirea vietii. claudiu.andone@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO