Business Hi-Tech

HP a facut un profit de 1,5 mld. dolari

22.02.2007, 18:02 12

Explozia vanzarilor laptop-urilor in perioada de sarbatori a saltat profitul net al Hewlett-Packard cu 26% in primul trimestru fiscal, scrie New York Times.
Compania a anuntat ca profitul net pentru trimestrul fiscal ce s-a incheiat pe 31 ianuarie a fost de 1,5 mld. dolari (1,15 mld. euro) sau 55 de centi pe actiune, comparativ cu cifra de 1,2 mld. dolari (921,8 mil. euro) sau 42 centi pe actiune, inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au inregistrat o crestere de 11%, de la 22,7 mld. dolari (17,43 mld. euro) la 25,1 mld. dolari (19,28 mld. euro).
Veniturile in urma vanzarilor PC-urilor au crescut cu 17%, totalizand 8,7 mld. dolari (6,68 mld. euro). Mark Hurd, presedintele si directorul executiv al companiei, a declarat ca vanzarile computerelor HP cresc de trei ori mai rapid decat ritmul de crestere al industriei.
Hurd a amintit si de diviziile de grafica si imprimare, ale caror venituri au crescut cu 7%, la 7 mld. dolari (5,37 mld. euro). Marja profitului operational a fost de 15,3% din vanzari.
Unii analisti considera ca explozia vanzarilor PC-urilor acopera doar punctele slabe ale companiei.
Fara a lua in considerare vanzarile diviziei nou achizitionate Mercury Interactive, veniturile companiei au crescut cu aproximativ 6%, sustine analistul A. M. Sacconaghi de la Sanford C. Bernstein. Excluzand vanzarile de computere, cresterea organica a companiei a fost de doar 2%. Sacconaghi a caracterizat-o ca pe o performanta "anemica", adaugand ca "vanzarile PC-urilor au salvat o evolutie slaba".
Desi profitul net a depasit estimarile analistilor, investitorii nu au fost multumiti. Pretul actiunilor, dupa ce a atins cea mai mare valoare din ultimii sase ani, a scazut cu pana la 68 centi (1,6%), inchizand la 42,45 dolari (32,33 euro). Ieri, in timpul tranzactiilor pe bursa din New York, pretul actiunilor a crescut cu 36 centi, la 43,13 dolari (32,85 euro). Analistii de pe Wall Street sunt ingrijorati de cresterea stocurilor de marfa, situatie pe care executivii de la HP sustineau ca o tin sub control.
De cand a preluat conducerea companiei in aprilie 2005, Mark Hurd a reusit sa depaseasca estimarile analistilor in fiecare trimestru fiscal. A renuntat la locuri de munca si a inchis birouri pentru a reduce costurile si a pastra marja profitului operational. Pentru a reduce si mai mult cheltuielile companiei, Hurd a anuntat introducerea unui plan de pensionare anticipata.
"Infrastructura noastra s-a imbunatatit si ne ofera mai multa flexibilitate. Putem fi o companie mai buna decat suntem azi", a declarat Hurd. Unii analisti au analizat cresterea marjei profitului operational pentru fiecare divizie. "In fiecare bransa au existat oportunitati de care ar fi putut profita, iar in majoritatea cazurilor chiar au facut-o", a precizat analistul Laura Conigliaro de la Goldman Sachs.
Vanzarile laptop-urilor, care au preturi mai mari si generaza o marja a profitului mai mare, au crescut cu 40% in trimestrul intai.
In tranzactiile cu alte corporatii, care au fost reticente in a cheltui pe IT, HP a anuntat cresterea marjei profitului operational la 9,3%, fata de cifra de 7,7% inregistrata in perioada similara a anului trecut. In total, veniturile au crescut cu 5%, stimulate de o crestere de 45% a veniturilor pe segmentul serverelor blade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO